Schimbări pe piaţa medicamentelor. Farmaciile ar putea deveni distribuitori en gros

Schimbări pe piaţa medicamentelor. Farmaciile ar putea deveni distribuitori en gros

Farmaciile ar putea avea dreptul legal de a face distribuție en gros de medicamente, şi să nu se rezume doar la eliberarea acestora către populație. Sunt prevederile unui proiect de lege pregătit a fi votat de Parlament. Atât Cabinetul Cioloș, cât și actualul Executiv, condus de Sorin Grindeanu, se opun acestei inițiative, arătând că măsura poate conduce la lipsa unor medicamente de pe piață și chiar la introducerea de medicamente false pe piață.

Legislația actuală stabilește că “persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație nu pot, conform legislației naționale, să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente”. Mai mulți parlamentari PSD și câțiva din grupul minorităților naționale au pregătit anul trecut un proicet de lege care stabilește că persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație, respectiv farmaciile, “pot să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente”.

Autorii proiectului argumentează necesitatea modificării prin faptul că textul de lege actual produce grave prejudicii investitorilor privați mici și mijlocii ce acționează în domeniul comerțului cu produse farmaceutice, aceștia neputând realiza distribuție decât în cadrul altei societăți comerciale, diferită de cea cu activitate de farmacie. „Perturbările serviciului public de distribuție cu medicamente conduc la afectarea interesului public, a pieței naționale, prin reducerea masivă a distribuitorilor mici și mijlocii, aceștia reprezentând o importantă categorie de actori ai pieței”, susțin autorii legii, care mai arată că propunerea legislativă urmărește armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

La data respectivă, Guvernul Cioloș a transmis Parlamentului că directiva europeană în domeniu definește distribuția angro a medicamentelor ca reprezentând „toate activitățile de procurare, deținere, furnizare sau export de medicamente, cu excepția activității de eliberare a acestora către populație”. Astfel, dreptul comunitar nu impune statelor membre să includă în categoria distribuitorilor angro și farmaciile, singura condiție impusă fiind ca distribuția angro de medicamente să se realizeze doar cu deținerea unei autorizații care să precizeze locul pentru care este valabilă.
Prin urmare, companiile autorizate să elibereze medicamente către populație pot derula în continuare și activități de distribuție de medicamente, însă prin societăți comerciale diferite. Mai mult, Guvernul Cioloș arăta că autorizarea farmaciilor ca distribuitori va conduce la dificultăți de asigurare a medicamentelor pentru populație și chiar la introducerea pe piață a unor medicamente false. “Unitățile de distribuție angro care au în structură farmacii își constituie stocurile prin transfer din gestiunea farmaciei proprii, care a achiziționat medicamente în baza autorizației de funcționare ca farmacie.

În urma acestui punct de vedere, Senatul a respins în septembrie anul trecut prevederile propunerii legislative.

Înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, comisia de specialitate a Camerei Deputaților întocmise la rândul său un raport de respingere a inițiativei legislative, însă odată cu instalarea noului parlament și într-o nouă formulă, la sfârșitul lunii martie, comisia a întocmit un alt raport, dar de data aceasta cu recomandarea aprobării proiectului de lege. Deputații din comisie au luat această decizie în pofida faptului că la începutul lunii martie Guvernul Grindeanu le-a transmis, la rândul său, că nu susține adoptarea proiectul legislativ.

Acum, proiectul ar urma să fie supus votului plenului Camerei Deputaților, cu recomandarea de a fi aprobat. Chiar dacă va fi votat de deputați, fără a ține cont de opinia Gvernului, pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis.

sursa: ziarulunirea.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*