Legea salarizării unitare este orice numai unitară nu. Deşi au promis salarii mai mari pentru medici şi profesori, guvernanţii şi-au mărit lor lefurile, arată primul draft al legii care a văzut lumina zilei, după ce până acum numai Liviu Dragnea şi echipa sa ştiau ce prevede acesta. Liderii coaliției de guvernare au dat undă verde joi seară legii salarizării unitare la Sinaia, după mai multe momente de incertitudine în spațiul public, traduse în două ședințe maraton.
Proiectul de lege a salarizării unitare a bugetarilor a fost finalizat în laboratoarele PSD, într-o primă etapă. Documentul nu a fost până acum dezvăluit publicului, dar a fost prezentat joi, într-o ședință a conducerii PSD, la Sinaia. Ulterior, proiectul va intra în dezbatere în Parlament. Potrivit informațiilor obținute de ROMÂNIA LIBERĂ, Ministerul Muncii, inițiatorul proiectului, a renunțat la ideea unui salariu minim special pentru bugetari, de 1.750 lei, cum voia inițial, dar și la raportarea salariilor aleșilor locali și cele ale parlamentarilor în funcție de salariul mediu brut pe economie. Astfel, toate salariile vor fi calculate în funcție de salariul minim pe economie.
La trei luni de la iniţierea proiectului legii salarizării, tot ce ştiam despre acesta era din declaraţiile ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ce promitea mii de euro pentru medici şi lapte şi miere pentru toată lumea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a ţinut isonul publicând estimări ale creşterilor ce arătau dublări sau chiar triplări de salarii, şi asta chiar până în 2018. În schimb, primul draft al proiectului făcut public este o mărire de salarii pentru guvernanţi, constată GÂNDUL. Potrivit unui draft al proiectului, senatorii şi deputaţii vor câştiga un salariu de bază de 18.000 de lei, de aproape trei ori mai mult decât un medic primar.
Noua lege îi desfată pe toţi membri Parlamentului cu salarii uriaşe. Astfel, anumite salarii de bază din Parlament vor ajunge chiar să îl depăşească pe cel pe care îl încasează în prezent preşedintele ţării, de 21.000 de lei. Este vorba despre salariile preşedintelui Senatului şi cel al preşedintelui Camerei Deputaţilor, funcţii ocupate în prezent de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, care vor primi fiecare câte 21.200 de lei, în timp ce pentru preşedintele Klaus Iohannis salariul va creşte la numai 21.540 de lei, anunță ADEVĂRUL. Vicepreşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor vor avea salarii brute de 19.500 de lei, iar secretarii şi chestorii celor două camere vor avea câte 19.250 de lei.
Proiectul Legii propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu urmând să fie 1.625 de lei, iar cel mai mare 22.000 de lei, iar raportul între cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază va fi de 1 la 13. Legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie, şi continuând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 până în 2021. Procentul acestora nu este însă precizat în draftul legii, constată EVENIMENTUL ZILEI. Salariile de bază sunt diferenţiate pe clase, funcţii, grade/trepte profesionale şi gradaţii, unul dintre principiile legii fiind cel al plăţii egale pentru muncă egală.
Proiectul mai propune ca suma sporurilor, bonusurilor şi indemnizaţiilor să nu depăşească 30% din suma salariilor de bază, pentru fiecare ordonator principal de credite. Proiectul mai prevede ca, în situaţia în care salariile de bază avute în luna iunie 2017 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la lege, să se păstreze cuantumurile avute în luna iunie 2017 – ceea ce contrazice o altă prevedere din aceeași lege, conform căreia începând cu luna iulie 2017, se aplică exclusiv salariile prevăzute în anexe.
COTIDIANUL consideră că tot tărăboiul acesta despre legea salarizării unitare ne arată limitele PSD-ului, obsesiile acestei grupări, nepriceperile sale și brambureala cu care guvernează. Ba mută legea la Parlament, ba și-o asumă politic în mod festiv, ba adună partidul la dezbateri, ba este prezentată pe larg la TV, când de Liviu Dragnea, când de Olguța Vasilescu, când de mama Dâmboviței și a majorărilor, Rovana Plumb.
Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Cum apreciați legea salarizării unitare, promovată de PSD și ALDE? Considerați că este o lege bună pentru toți salariații sau este discriminatorie față de angajații care nu lucrează la stat?
Sursa: http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/198065
Foto: cotidianul.ro