Planurile Ministerului de Finanţe: Impozitare pe toate veniturile!

Planurile Ministerului de Finanţe: Impozitare pe toate veniturile!

Modificări fiscale importante sunt pregătite pentru anul viitor. Guvernul planifică impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a tichetelor cadou, eliminarea a patru cote din plata contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în responsabilitatea angajatului. De asemenea, declaraţiile de venit ar putea fi depuse pe familie, incluzând toate sumele încasate de membri.

Stabilirea eventualelor schimbări la Codul Fiscal este discutată în grupuri de lucru la Ministerul de Finanţe.

Se are în vedere reducerea cotei unice la 10%, de la 16% cât este în prezent. De asemenea, veniturile sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Contribuţiile sociale vor scădea la 35% şi vor fi exclusiv în sarcina angajatului, însă plătite de angajator.

Cei mai afectaţi vor fi românii cu activităţi independente, PFA-urile şi cei care au venituri din chirii. În cazul primelor cazuri, costurile privind contribuţiile se vor dubla, iar pentru chirii contribuţiile sociale vor fi, de asemenea, majorate cu 100%.

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorul datorează 15,8% CAS, în condiţii normale de muncă, la care se adaugă cinci puncte procentuale pentru condiţii deosebite de muncă şi 10 puncte procentuale pentru condiţii speciale de muncă, CASS de 5,5% şi 0,5% contribuţia de şomaj. Mai plăteşte contribuţii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi fondul de creanţe salariale.

Angajatul plăteşte 10,5% CAS, 5,5% CASS, şi 0,5% contribuţii de şomaj, iar angajatorul este cel ce se ocupă de calcularea, declararea şi plata acestora.

Din 2018, contribuţiile datorate de angajat vor creşte. Angajatul va da la stat întreaga valoare a contribuţiilor sociale. Plata va rămâne tot în sarcina angajatorului. De asemenea, contribuţiile sociale vor scădea cu 4,25 puncte procentuale, la 35%.

Finanţele nu exclud eliminarea a patru din cele şase cote de impozitate pentru CAS.

Astfel, angajatul va datora doar contribuţiile de pensii şi cele de sănătate, astfel încât cea de şomaj, cea pentru concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi cel de creanţe salariale să se elimine. Prin urmare, indemnizaţiile de şomaj ar urma să fie plătite din bugetul de stat.

Sursa: capital.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*