IRES: Bugetul pentru masa de Paşte – între 100 şi 1.000 lei

IRES: Bugetul pentru masa de Paşte – între 100 şi 1.000 lei

Trei sferturi sferturi dintre români (75%) vor petrece Sărbătorile Pascale acasă, în timp doi din cinci dintre cei care aleg să nu plece din localitate de Paște merg în vizite la rude sau la prieteni, bugetul alocat pentru această sărbătoare fiind de maxim 1.000 lei.

Conform unui studiu făcut de IRES, 98% dintre participanţii la sondaj spun că obișnuiesc să sărbătorească Paștele, dar, cu toate acestea, doar 87% dintre ei știu ce anume sărbătoresc creștinii de Paște. Cei mai mulți dintre intervievați (92%) sunt de părere că tradițiile de sărbători sunt importante sau foarte importante pentru ei, în timp ce două treimi susţin că există obiceiuri tradiționale de Paște specifice zonei în care locuiesc, iar, dintre acestea, cel mai des menționate sunt mersul la biserică (31%), vopsirea ouălor (20%), mersul la udat (7%) și sacrificarea mieilor (7%).

Majoritatea românilor merg la slujba de Înviere

În ceea ce privește modul în care își vor petrece noaptea de Înviere, 83% dintre intervievați au menționat că vor participa slujbă, iar dintre aceștia, 72% susțin că vor participa și în acest an la această slujbă religioasă. Cei care obișnuiesc să participe la slujba religioasă din Duminica Paștelui sunt în proporție de 56%.

În același context, trei sferturi dintre respondenți spun că vor merge să ia paști de la biserică, un sfert s-au spovedit deja, un alt sfert urmează să o facă, în timp ce o jumătate dintre ei fie nu practică acest obicei (17%), fie nu o va face cu această ocazie (32%). Dintre persoanele care s-au spovedit deja, 85% au declarat că că s-au și împărtășit.

Cercetarea de specialitate relevă faptul că 45% dintre intervievați au ținut post anterior momentului realizării studiului, în timp ce 18% urmează să țină post fie în Săptămâna Mare, fie doar în Vinerea Mare. În același timp, 15% spun că nu obișnuiesc să țină post, iar 22% nu au făcut-o și nu o vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. Post negru au ținut 6% din totalul intervievaților, o treime dintre aceștia făcând asta timp de o zi, o altă treime pentru două până la șapte zile, în timp ce o cincime dintre respondenți spun că au ținut post negru pentru mai mult de o săptămână.

Despre faptul că atât catolicii, cât și ortodocșii, sărbătoresc Paștele în acest an la aceeași dată știu 70% dintre participanții la studiu, iar dintre cei 30% rămași jumătate nu știu când sărbătoresc catolicii Paștele, iar jumătate cred că îl sărbătoresc înainte (7%) sau după Paștele Ortodox (8%). În plus, mai mult de trei sferturi dintre intervievați (78%) cred că Paștele ar trebui sărbătorit la aceeași dată de catolici și ortodocși.

Doar 12% dintre români pleacă în vacanţă de Paşte

Anul acesta, cei mai mulți dintre intervievați susțin că vor petrece Sărbătorile Pascale acasă (75%), în timp ce alți 16% vor sta acasă, dar vor face vizite, iar 5% vor pleca într-o minivacanță. Pe de altă parte, 3% dintre respondenți vor petrece aceste sărbători la locul de muncă. Totodată, dintre cei care vor sta acasă și vor fi liberi de sărbători, 68% spun că vor primi pe cineva în vizită. Cel mai frecvent, acești musafiri sunt membri ai familiei apropiate (70%), alte rude (44%) sau prieteni apropiați (35%).

La capitolul deplasărilor în străinătate, cercetarea de specialitate arată că doar 12% dintre români declară că vor merge în străinătate, câte 6% alegând să își viziteze prietenii sau membrii familiei, respectiv să se cazeze la o pensiune sau la un hotel. Cei mai mulți dintre respondenții care pleacă într-o minivacanță aleg destinații din țară, în vizită la prieteni sau rude (51%), în timp ce 18% se vor caza la o pensiune sau la un hotel din țară.

Bugetul pentru masa de Paşte – între 100 şi 1.000 lei

În privința bugetului alocat pentru masa de Paște din acest an, datele IRES arată că unul din doi români are în plan să cheltuiască între 100 și 500 de lei, în timp de aproximativ un sfert (24%) se orientează către un o sumă cuprinsă între 501 și 1.000 de lei.

Cei mai mulți dintre respondenți (47%) apreciază că, anul acesta, vor cheltui la fel de mulți bani ca în 2016 pentru cumpărăturile de Paște, în timp ce 27% consideră că vor cheltui mai mult, iar 21% că vor cheltui mai puțin.

La nivel general, 50% dintre respondenți susțin că bugetul familiilor lor pentru masa de Paște este de maximum 500 de lei sau mai mic, în timp de 9% alocă sub 100 de lei. De asemenea, pentru un sfert dintre respondenți (24%), bugetul se situează între 501 și 1.000 de lei, în timp ce pentru familiile unuia din zece intervievați, suma va depăși 1.000 de lei.

Mai mult de jumătate dintre intervievați (52%) apreciază că banii pe care îi au pentru sărbătorile pascale le vor ajunge pentru tot ceea ce au nevoie, în timp ce 29% spun că le vor ajunge, dar va fi nevoie să se restrângă puțin. Totodată, unul din zece intervievați spune că banii alocați nu îi vor ajunge și va trebui să renunțe la multe produse, în timp ce 6% spun că nu le vor ajunge nici pentru strictul necesar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*