Rețetă  veche: Spată de miel umplută

Rețetă veche: Spată de miel umplută

Nu degeaba îi va fi zicând cărţii aceleia de acum un veac şi-o clipă aşa: „Regina bucătăriei” Că şi reţetele din ea, chit că-s neaoşe, româneşti – ţărăneşti sau de la mahala – te fac să te simţi ca un rege, la masă. Iată bunăoară, mâncarea asta care, la anul 1888, tare se mai gătea. Şi se mai mânca. Şi era cerută, să fie podoabă şi fală prânzurilor dichisite de târgoveţi! Spată de miel umplută!

Ca să o pregăteşti, îți zice autorul (anonim, pe copertă, dar care nu poate fi nimeni altul decât Constantin Bacalbaşa): „Ia o spată, scoate-i binişor osul, ia niţel din carne fără ca să strici pielea; toacă această carne cu niţică slănină, cu puţin usturoi, cu pătrunjel, sare, piper şi cuişoare pisate, cu puţin miez de franzelă muiată în lapte; pune totul pe foc, lasă niţel să dănţuiască, apoi amestecă două ouă întrgi şi două linguriţe de rom; scoate de la foc şi umple spata, coase-o, pune-o pe foc cu ceapă şi cu unt.

Când va fi rumenită, toarnă peste ea un pahar de vin bun alb, cald, zeamă de carne sau apă; presară sare şi pune să fiarbă la cuptor. Când carnea va fi fiartă, scoate-o pe taler, taie-o felii şi toarnă peste ea sosul strecurat prin sită.

Se poate servi cu sos picant.”

Reteta asta e numai buna de notat și de ținut minte pentru zilele sfinte de Paști…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*