Efectele introducerii taxei pe gospodărie sunt profunde. Foarte mulți români primesc lefurile fără să știe că 75% din salariul brut merge la stat, prin diverse contribuții și prin impozitul de 16%. Ei nu suportă calvarul prin care trec persoanele juridice, cei care lucrează independent, cu completarea documentelor justificative și depunerea lor la administrația fiscală până în 25 ale lunii pentru că globalizarea veniturilor și sistemul de deduceri cer chin și nervi.
Cei mai afectaţi vor fi românii cu activităţi independente, PFA-urile şi cei care au venituri din chirii. În cazul primelor două exemple, costurile privind contribuţiile se vor dubla. Iar pentru chirii contribuţiile sociale vor fi, de asemenea, majorate cu 100%.
Tot de la anul se va introduce și un impozit pe gospodării în locul cotei unice și se introduce noțiunea de gospodărie recunoscută fiscal, a anunțat miercuri ministrul Viorel Ștefan. Autorităţile intenţionează globalizarea tuturor veniturilor unei gospodării, iar declaraţia fiscală va fi completată de un consultant fiscal, care va fi „medicul gospodăriei fiscale” şi va beneficia de onorariu de la Ministerul Finanţelor Publice, a anunţat, miercuri seara, la ANTENA3, ministrul de resort, Viorel Ştefan.
„Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună şi atunci acceptă pe propria declaraţie să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor în relaţia cu fiscul, iar între reprezentantul lor şi fisc va fi consultantul fiscal”, a spus Ştefan.
Prin noua taxă pe gospodărie acest calvar va fi suportat și de persoanele fizice, multe dintre ele angajate la stat, un bazin electoral pentru PSD. COTIDIANUL afirmă că este posibil ca noua filosofie fiscală a PSD să aibă efect de bumerang pentru că milioane de cetățeni vor da piept lună de lună cu birocrația administrației, cu lipsa informatizării și cu inspectori care cer justificarea fiecărui leu întrucât foamea de venituri la buget este mare în condițiile în care partidul de guvernământ s-a lansat într-o campanie agresivă de majorare a salariilor la bugetari, a pensiilor și de scădere a taxelor și impozitelor.
Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a afirmat, citată de ADEVĂRUL, că Guvernul Grindeanu nu își propune să pună biruri pe români, ci vrea să fiscalizeze aproape totul, căci în economia neagră sunt încă mulți bani. „Nu ne propunem să punem biruri pe români, dar ne propunem să fiscalizăm aproape totul, pentru că în economia neagră sunt în continuare foarte mulţi bani. Numai din TVA dacă scoatem din economia neagră 2% din cât nu se colectează acum TVA este vorba de 16 miliarde care înseamnă exact creşterile de salarii din 2017 şi 2018″, a spus Vasilescu. Olguța Vasilescu a arătat că ideea impozitului pe gospodărie nu e nouă, ea fiind prevăzută în programul de guvernare. Un program pe care doamna ministru ar trebui să știe că nu-l citește nimeni. Nici măcar cei din PSD.
ziare.ro