Nu doar la capitolul ultra-maratoniști stăm bine, dacă ne gândim la reușita lui Tibi Ușeriu, care a câștigat pentru al doilea an ultramaratonul Arctic 6633, ci și la maratoniști, categoria feminin.
Astfel, la prima participare a unei românce la cea de-a a XV-a ediţie a North Pole Marathon 2017, care a avut loc în 9 aprilie, sportiva Simona Dumitrescu a urcat pe podium. Ea a cucerit locul II și Medalia de Argint la singurul maraton din lume (42.195km), desfășurat integral pe calota glaciară, în condiţii extreme de vânt şi temperaturi negative, cuprinse între -15°C și -30°C. În cel mai nordic maraton din lume, recunoscut de Guinness World Records, Simona a întrecut-o pe campioana la maraton Kit Ching Yiu (Hong Kong), participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 (locul 39, cu Record Naţional).
Originară din Râmnicu Vâlcea și de profesie asistent farmacie la CATENA (Piața Crângași, București) Simona Dumitrescu, este membră Catena Racing Team, cel mai numeros şi mai valoros club polisportiv al unei companii.
„Sunt foarte mândră că steagurile României şi Catena Racing Team au fluturat în cel mai nordic loc al Planetei, la exact 90° latitudine nordică, deasupra lumii!” – a declarat imediat după cursă Simona Dumitrescu. „Mulţumesc tuturor colegilor şi prietenilor care m-au susţinut de atâta timp, mulţumesc pentru gândurile frumoase, urările şi încurajările primite de pretutindeni, din partea atâtor oameni, mulţumesc pentru încrederea acordată şi îndeplinirea acestui vis!” – a declarat Simona, la sosirea în țară, în 12 aprilie a.c.
Clasamentul Women’s Marathon la The North Pole Marathon 2017:
1. Frederique Laurent (FRA) 6:21.03 hrs
2. Simona Dumitrescu (ROM) 6:35.41 hrs
3. Kit Ching Yiu (HKG) 6:37.18 hrs
4. Heidi Makilammi (FIN) 7:51.59 hrs
5. Jimena Taracena (MEX) 7:57.22 hrs
6. Sandra Bianchini (ITA) 8:34.10 hrs
7. Amanda Younge (IRL) 8:58.14 hrs
8. Emma Davis (GBR) 9:16.59 hrs
9. Rachel Fielden (GBR) 9:16.59 hrs
10. Regina O’Reilly (IRL) 10:32.03 hrs
11. Roxy Paine (USA) 11:00.22 hrs
12. Cristina Loth (USA) 12:15.53 hrs
13. Lisa Richardson (USA) 12:15.53 hrs
O poveste care începe în 2013…
„Dacă a fost întâmplator sau nu, deși nu cred în întâmplare, povestea mea a început în toamna anului 2013, în momentul în care am dat peste blog-ul unui băiat care povestea cum s-a apucat el de alergat. Povestea atât de frumos încât am decis să mă apuc și eu de alergat, să văd cum este!”
Așa își începe povestea de succes Simona Dumitrescu, într-un interviu pentru Senso TV, una dintre cele mai îndrăgite membre Catena Racing Team, o veritabilă performeră, o fată care s-a distins și a excelat la toate probele la care a concurat. Indiferent de „specialitate” și grad de dificultate (mountain-bike, maraton, semimaraton, cros, natație, triatlon, diatlon, ciclism, handbal, alergare montană) palmaresul și realizările sale sunt impresionante, iar determinarea, ambiția, implicarea, entuziasmul și optimismul ei, sunt debordante.
Prima alergare – primii 10 km din viața Simonei
„Doream să mă antrenez pentru Maratonul de la București, din 2014. Pe vremea aceea a alerga un maraton mi se părea ceva aproape imposibil, o distanță foarte mare… Așa că, într-o bună zi, echipată de alergare, m-am dus pe stadionul din oraș (Râmnicu Vâlcea) să alerg. Nu îmi propusesem să fac un anumit număr de ture, doar mă gândeam să alerg cât mă țin picioarele… După 10 ture, văzând că mai pot, am continuat să alerg și așa am făcut 25 de ture, adică 10 km!”
Atât a alergat Simona pentru prima dată, în condițiile în care, până la 35 de ani nu a alergat niciodată și nu făcuse nici un sport. S-a hotărât să alerge la fiecare sfârșit de săptămână pe stadion, adăugând câte 5 ture la fiecare alergare. Obiectivul: un semimaraton.
„Am alergat 25, 30, 35, 40, 45 ture de stadion, iar la final am alergat 53 de ture, adică exact distanta unui semimaraton! Pe vremea aceea nu aveam cum să măsor kilometri parcurși, așa că aveam bețe de chibrit în buzunar, și după fiecare tură aruncam câte unul, ca să știu câte ture am dat. Râd și-acum când mă gândesc cum măsuram eu distanțele parcurse și nici până azi nu știu de unde mi-a venit ideea…”
1 iulie 2014 – prima zi de lucru la Catena, 5 iulie 2014 – primul concurs
Simona a întrerupt antrenamentele până în mai 2014, deoarece a suferit o intervenție chirurgicală. După ce s-a reapucat de antrenamente, a aflat că la Călimănești se organizează un concurs de alergare montană pe muntele Cozia, pe o distanță de 30 km, cu diferența pozitivă de nivel de 1900 m.
„Fără să am habar ce înseamnă asta, m-am gândit că dacă tot este aproape de casă, să mă înscriu și eu. Îmi aduc aminte că pe 1 iulie am lucrat prima mea zi în farmacia Catena, iar pe 5 iulie am alergat la Cozia Mountain Run. Cu emoții mari m-am prezentat la linia de start, neavând un echipament adecvat unei curse montane. A fost o cursă grea, lungă și foarte… dureroasă pentru mine. Am făcut 5 ore, 58 de minute ai când am ajuns la finish, am zis că nu voi mai alerga niciodată în viața mea! Mi-a trecut repede, pentru că după numai o lună, alergam o cursă și mai lungă, un maraton montan la Cindrel, lângă Sibiu”.
Anul 2014 a însemnat pentru Simona: 2 maratoane montane – câte 42 km (Cindrel în alergare și Maraton Piatra Craiului), 1 semimaraton montan (Maratonul Olteniei – 21km), o cursă montană (Azuga Trail Run – 27km), dar și debutul sub culorile Catena Racing Team la două curse de bicicletă: Câmpina Open MTB – 25 km (tot atunci a fost lansarea oficială a celebrului club polisportiv) și Rocket Bike Fest – 12 km.
„În acel an m-am înscris și la Maratonul de la Ciucaș, însă m-am rătăcit pe traseu și a trebuit să abandonez cursa…”
Anul 2015…
… a fost un an cu și mult mai multe competiții pentru Simona Dumitrescu, dar și cu numeroase trofee pentru Catena Racing Team:
– 6 curse de ciclism și mountain bike: VLC Mountainbiking – 19 km (locul II open și locul II la categorie), Bucovina MTB Maraton – 34 km, Marathon MTB Bicaz – 38 km (locul III categorie), Câmpina OPEN MTB – 25 km, Maratonul Dunării – 35 km, „Haiduci și domnițe” – 30 km.
– 10 competiții de alergare (1 cursa de trail running – 30 km, 5 maratoane montane, 1 semimaraton montan, 1 maraton, 2 semimaratoane): Maratonul Internațional Cluj Napoca – 42 km, EcoMarathon Moeciu de Sus – 42 km, Voineasa Mountain Run – 42 km, Olympus Marathon 2015 – Atena, Grecia – 44 km (unde a sosit după timpul limită de 10 ore, singura cursă fără medalie de finisher), Cozia Mountain Fun – 30 km, Cindrel în alergare – 42km, Maratonul Olteniei -21km, Maraton Piatra Craiului – 42km, OMV Petrom Bucharest Half Marathon 2015- 21km, Semimaraton „Pe Argeș în Jos” – 21km.
Simona a participat și la prima ediție a Campionatului de Handbal Feminin Catena Racing Team „Prinde aripi” de la Brașov, unde, alături de echipa Piteștiului a cucerit locul II.
Povestea merge mai departe…
„Deja prinsă de bucuria alergărilor, dar și a curselor de ciclism, abia așteptam să înceapă anul 2016 știind că urmează și mai multe competiții. Am început să concurez încă din ianuarie la concursuri de alergare, ciclism și mountain biking, duatlon, triatlon, handbal….Până în toamna lui 2016, am participat la peste 30 de competiții, aproape în fiecare week-end și am condus peste 5000 km, am fost pasager în mașină aproximativ 4150 km, pasager în autocar, vreo 2000 Km, în avion cam 3200 km, am pedalat mai bine de 20 de ore și am alergat aproape 90 de ore. Cam așa arată momentele mele cele mai frumoase. Și ele vor continua!”
Și au continuat, cu succes!
Surse: comunicate de presă.ro, sensotv.ro, catenaracingteam.ro, prosport.ro