“MĂRTURISITORII – modele de viaţă, icoane ale credinţei”, proiect al Parohiei Dej III

“MĂRTURISITORII – modele de viaţă, icoane ale credinţei”, proiect al Parohiei Dej III

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al BOR a aprobat ca anul 2017 să fie declarat în Patriarhia Română, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Între manifestările culturale și educative, programate cu prilejul anului omagial, se numără și Concursul Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, consacrat prevenirii abandonului școlar.

La acest concurs, Parohia Dej III – „Sfânta Treime” în parteneriat cu Şcoală Gimnazială „Avram Iancu” Dej participă, la nivel de protopopiat, cu proiectul „Mărturisitorii-modele de viaţă, icoane ale credinţei”.

Elevii din grupa de cateheză, îndrumați de preotul Mureşan Teodor şi profesoarele de religie Silași Adina şi Antoneac Mihaela s-au întâlnit şi au stabilit obiectivele proiectului, respectiv: cunoaşterea şi familiarizarea elevilor cu istoria recentă a poporului român (perioada comunistă); dezvoltarea sentimentului religios şi întărirea credinţei elevilor; formarea la elevi a sentimentelor de ataşament şi apartenenţă la comunitatea parohială de care aparţin; cunoaşterea mărturisitorilor credinţei din închisorile comuniste şi asumarea lor ca modele de credinţă, curaj, răbdare, şi patriotism; dobândirea de noi cunoştinţe despre arta icoanei și timularea creativităţii elevilor şi dezvoltarea unor abilităţi artistice (creaţie literară, pictură etc.).

Copiii au primit cu mult entuziasm ideea proiectului, majoritatea recunoscând faptul că tema abordată le-a fost în mare parte necunoscută. Prin urmare, copiii au pornit în explorarea acestui subiect cu dorinţa de a cunoaşte personalităţi care au mărturisit credinţă în închisorile comuniste, dar şi arta icoanei.

Astfel, ei au confecţionat afişe şi pliante care să exprime cât mai sugestiv tema proiectului, au pictat icoane pe sticlă şi au realizat diferite desene, activități care au fost popularizate în comunitatea parohială.

După participarea la Sfânta Liturghie grupa de cateheză a prezentat enoriaşilor afişele, pliantele lor și au organizat o expoziţie cu icoanele pictate.

În cadrul vizitei efectuate la Primăria Municipiului Dej, grupul catehetic a susţinut ideea proiectului în faţă oficialităţilor, argumentând importanța educativă a proiectului, explorat cu pasiune şi curiozitate.

Un moment deosebit în desfăşurarea proiectului a fost prezenţa în mijlocul elevilor Școlii „Avram Iancu” a părintelui Grigorie Benea şi a tinerilor de la Liga Creştin-Ortodoxă din Dej. Părintele Grigorie Benea a prezentat într-un mod competent şi convingător realitatea tristă a deţinuţilor politic din regimul comunist, iar tinerii au prezentat piesa de teatru „Îngerul Gherlei’’.

La finalul activităţilor părintele preot Mureşan Teodor a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor implicaţi în proiect, exprimându-și speranţa că, a fost pusă în evidenţă credinţa mărturisitorilor, ca dovadă a trăirii creştine bazată pe jertfă şi misiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*