Pensiunile turistice – în topul preferinţelor de Paşte

Pensiunile turistice – în topul preferinţelor de Paşte

Cei aproape 110.000 de români care au petrecut Sărbătorile Pascale în structurile de cazare din țară, au cheltuit peste 7 milioane euro pe servicii turistice, cei mai mulţi preferând pensiunile rurale.

Conform datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc, cele mai căutate destinații au fost Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, Bucovina și Maramureș, a polul opus situându-se litoralul. Românii au mers și la pensiunile din zona rurală, în stațiuni, în city break-uri în țară și în străinătate.

Hotelurile și pensiunile din zonele turistice românești au pus la dispoziție 136.000 de locuri de Paște, dintre care s-au vândut mai mult de 108.000, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 79%. Totodată, se constată o ușoară creștere a tarifelor, cuprinsă între 2-5% față de acum doi ani. Doar pentru vacanțele petrecute în țară, turiștii au cheltuit mai mult de 33 de milioane de lei (peste 7 milioane de euro).

Pensiunile turistice – în topul preferinţelor de Paşte

Ca și în anii trecuți, pe primul loc în topul preferințelor românilor s-au clasat pensiunile rurale. Au fost puse la dispoziție 30.000 de locuri în cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care 22.000 au fost locuri vândute. Din cele 75.000 de locuri disponibile în pensiuni s-au vândut 65.000. Pe locul doi se află stațiunile montane, cele de pe Valea Prahovei fiind pe primele poziții. În stațiunile montane, tariful mediu pentru vacanta de Paștea fost de 340 de lei de persoană pentru o vacanță de trei nopți.

Datorită tarifelor mai mici, românii si-au petrecut Paștele și în diferite stațiuni balneoclimatice, unde au fost disponibile 28.000 de locuri, dintre care au fost vândute 20.000.

Pasionații de pescuit au ales să petreacă Sărbătorile Pascale în Delta Dunării, unde au fost puse la dispoziție 600 de locuri, dintre care s-au vândut aproximativ 400 de locuri.

Interes scăzut pentru Litoralul românesc

Puțini hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru turiștii care au dorit să petreacă Paștele la malul mării, litoralul nefiind o destinație tradițională pentru aceasta sărbătoare. Au fost puse la dispoziție 3.000 de locuri la mare, dintre care au fost vândute doar 900, tariful mediu pentru un pachet de trei nopți de cazare în cameră dublă standard, cu mic dejun inclus, începând de la 500 lei de persoană. Anul trecut, pe litoral au ajuns mult mai mulți turiști, deoarece Paștele a coincis cu minivacanța de 1 Mai.

Şi interesul pentru petrecerea Paștelui în străinătate a fost scăzut comparativ cu anii precedenți. Numărul de locuri puse la dispoziție a fost de circa 7.500, dintre care s-au vândut 4.800 de locuri. Cele mai căutate destinații externe au fost cele de pe litoralul bulgăresc, urmate de cele din Grecia sau Tenerife, Costa del Sol, Țara Bascilor, Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Portugalia, dar și croazierele pe Marea Mediterană și pelerinajele în Israel.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*