Legătura dintre comunele Chiuiești și Fouilloy a devenit oficială!

Legătura dintre comunele Chiuiești și Fouilloy a devenit oficială!

Comuna Chiuiești a fost recent, gazda unei delegații franceze formată din: Patrick Fizet, primarul comunei Fouilloy, Marie-Anne Fizet-Gorin, președintă a Federației Comitetelor de Înfrățire din Departamentul Oise, Martine Patteux, viceprimar al comunei Fouilloy, Patrice Bousquet, directorul Companiei Teatrale „Theatre de l’Orage” și Gilles Patteux.

Scopul acestei vizite l-a constituit semnarea de către cei doi primari, Gavril Mihuț și Patrick Fizet, a documentului care certifică oficial înfrățirea dintre cele două comune, între localitățile Chiuiești şi Fouilloy existând relaţii strânse la nivelul unor instituţii (primărie și școală) încă din anul 2014.

Ambele părţi, franceză şi română, au dorit consolidarea acestor relaţii şi depăşirea stadiului de simple vizite de curtoazie, motiv pentru care, la nivel de administraţie publică au fost stabilite relații de parteneriat, vizând proiecte comune și durabile.

Primul pas spre consolidarea acestor relații l-a constituit vizita primarului din Fouilloy la Chiuiești, care a avut loc în 2014, și în urma căruia s-a convenit asupra necesităţii întocmirii unui „Act de Înfrățire”, menit să ofere cadrul oficial necesar dezvoltării colaborării în diverse domenii între cele două comune. Relaţiile dintre cele două localități, inițiate și datorate prof. Lucian Iosip, au progresat și s-au consolidat ulterior, prin prezența unei delegații din Chiuiești (consilier local, Ioan Lador, prof. Mihaela Hango, director al Școlii Gimnaziale Chiuiești, prof. Marius Cristoreanu, profesor de limba franceză la aceeași școală și președintele Asociației Francofonilor din Dej), la festivitățile organizate cu ocazia sărbătoririi Armistițiului în Fouilloy, la începutul lunii noiembrie 2014.

Ca urmare, documentele de înfrățire dintre localitățile Chiuiești și Fouilloy, au fost semnate joi, 13 aprilie, inclusiv „Jurământul Înfrățirii”, festivitate la care au participat directoarea Școlii Gimnaziale Chiuiești, prof. Crina-Ioana Georgiu și prof. Marius Cristoreanu, președintele Asociației Francofonilor din Dej.

Documentul prevede realizarea unei colaborări susținute de cele două administrații, în domeniile social, economic, cultural și educațional, în beneficiul celor două comunități, dar și al consolidării relațiilor tradiționale româno-franceze.

Vineri, 14 aprilie, oaspeții din Franța au vizitat Școala Gimnazială Chiuiești, unde s-au întâlnit cu elevi și cadre didactice. Cu acest prilej, s-a convenit realizarea unui proiect împreună cu „Theatre de l’Orage”, anul viitor, în cadrul căruia, timp de două săptămâni, copii din școală și părinții acestora, alături de profesori din școală, vor participa la cursuri de teatru și vor realiza un scurt moment teatral ce va fi prezentat în Chiuiești și la festivalul de teatru francofon „Franthousiasme”, ediția 2018.

De asemenea, delegația franceză a vizitat Centrul Turistic Chiuiești, coordonat de Frențiu Ana Ionela și Sighiartău Susana, Centrul de Zi pentru Vârstnici din Măgoaja și Mănăstirea Rohia din județul Maramureș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*