Românii vor da piept cu birurile și birocrația!

Românii vor da piept cu birurile și birocrația!

Impozitul pe gospodărie va pune birocraţia pe mesele românilor de rând, care vor trebui să devină experţi în contabilitate. Pe lângă faptul că vor trebui să îşi plătească singuri impozitele, ei vor fi nevoiţi şi să îşi planifice economiile, pentru a nu se trezi că nu au cu ce să plătească dările către stat. Acesta este noul impozit gândit de PSD, care riscă să devină cel mai detestat bir din România, după cum avertizează consultanții fiscali.

Dacă în prezent angajatorii trebuie să calculeze şi să reţină salariaţilor atât contribuţiile sociale (pensii, sănătate, şomaj), cât şi impozitul pe venit (de 16% în prezent), din 2018 nu vor mai reţine şi vira la buget decât contribuţiile sociale. Impozitul pe venit rămâne în sarcina angajatului, astfel că românii vor fi obligaţi să plătească singuri impozitul în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie. Specialiştii fiscali consultați de ADEVĂRUL sunt de părere că acesta este începutul birocraţiei pentru toţi. Astfel, în loc să fie ocupaţi să muncească, românii vor trebui să stea să completeze formulare, să piardă vremea la consultanţi fiscali şi să stea la cozi pentru a-şi plăti dările.

Consultantul fiscal Adrian Benţa consideră că probabil va fi un eşec masiv în primii ani de aplicare al acestui nou sistem. Un considerent, spune el, este că 90% din populaţie nu va înţelege mecanismul de funcţionare al unui astfel de impozit. De asemenea, acest sistem de impozitare pune pe drumuri circa 4,5-5 milioane de salariaţi. „Tentaţia va fi să cheltui banii care îţi rămân în mână, pentru că nu ţi se mai ia impozitul, şi atunci vor fi dificultăţi să plăteşti tot odată”, spune el. De asemenea, el susţine că ANAF nu va avea capacitate de a controla 7 milioane de contribuabili, în condiţiile în care Fiscul este deja depăşit de situaţie cu cele 200-300 de mii de firme existente.

Critici vin chiar și dinspre oameni în care PSD crede atunci când vine vorba de finanțe, anunță COTIDIANUL. „Este o greșeală. Se poate aplica și reținerea la sursă și globalizarea veniturilor. Eliminarea reținerii la sursă, ne spun toate studiile și practica, va duce la o creștere a evaziunii și la situația neplăcută de a nu colecta impozit pe venit pe această categorie de venit tot anul 2018, an în care se introduce acest sistem. Atenție, în același an guvernul vrea sa introducă majoritatea creșterilor salariale! Guvernul să se mai gândească! Că aceste idei sunt pur și simplu nerealizabile!”, susține Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Ponta.

Nici fostul preşedintele ANAF din perioada Guvernului Ponta, Gelu Diaconu, nu vede cu ochi buni acest nou impozit gândit de PSD, anunță CURENTUL. Acesta susține, într-o postare pe blogul său, că discuţia despre impozitul pe gospodărie „nu este altceva decât fie o fumigenă propagandistică” și atrage atenția asupra faptului că stabilitatea macro-economică a ţării este pusă în pericol de „habarniştii populişti ai PSD”.

Fostul șef al ANAF detaliază cauzele pentru care consideră că „acest impozit aplicat la condițiile României nu este altceva decât o prostie în stare pură”: definirea din punct de vedere juridic a noțiunii fiscale de «gospodărie» este un demers extrem de complicat, dacă nu imposibil, față de diversitatea situațiilor și condițiilor concrete din realitate.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*