Parlamentarii au pus gând rău buruienilor de pe marginea şoselelor!

Parlamentarii au pus gând rău buruienilor de pe marginea şoselelor!

Mai mulți senatori și deputați au inițiat la Senat o propunere legislativă privind combaterea ambroziei, o plantă care se găsește frecvent de-a lungul șoselelor, căilor ferate și terenurilor necultivate din țară, considerată responsabilă pentru majoritatea cazurilor de alergii. Conform proiectului legislativ, proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să efectueze lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice, cel puțin o dată pe an. Cei care nu se conformează se pot alege cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Propunerea legislativă privind combaterea ambroziei a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 19 aprilie. Inițiativa este semnată de mai mulți senatori și deputați de la PNL, UDMR și PMP.

„Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor), numită în mod curent ambrozie, se găsește frecvent de-a lungul șoselelor, a căilor ferate și pe terenurile necultivate (în special șantiere) atât în intravilan cât și în extravilanul localităților. Aceasta este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al acestei specii find cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi. Perioada înfloririi este cuprinsă între lunile iulie-septembrie cu potențială prelungire până în luna octombrie, în funcție de umiditatea atmosferică”, susțin parlamentarii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii susțin că în perioada înfloririi plantei, potrivit datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se prezintă zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante.

Conform propunerii legislative, proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea răspândirii. De asemenea, proprietarii sau deținătorii de terenuri vor desfășura periodic, cel puțin o dată pe an, în special în perioada înforirii , lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenție și se sancționează cu avertisment scris. În cazul în care proprietarul sau deținătorul de teren nu se conformează prevederilor din avertisment, acesta se va alege și cu amendă, de la 1.500 la 10.000 de lei pentru persoane fizice și de la 10.000 la 50.000 pentru persoane juridice.

Verificarea, constatarea și sesizarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de teren se va face de către specialiștii autorităților publice locale, Direcțiilor pentru Agricultură, Comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu și centrelor județene ale APIA.

Sursa: senat.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*