La final de proiect, copiii au devenit din iconari, „iconițe” vii ale credinței ortodoxe

La final de proiect, copiii au devenit din iconari, „iconițe” vii ale credinței ortodoxe

Grupa de cateheză a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului “ Dej II , formată din elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1, s-a înscris la Concursul Național „Icoana și Școala mărturisirii “ participând la nivel de protopopiat cu proiectul „Să devenim Icoane vii ale credinței ortodoxe”. La finalul acestei etape a concursului, grupa de cateheză coordonată de preotul Ioan Bolbos și profesoara de religie Cristina Șipoș, consideră că obiectivul principal al proiectului propus este realizat deoarece: „Preotul și dascălul de Religie pot și sunt datori să se implice activ atât în prevenirea, cât și în reducerea ratei abandonului școlar, bazându-se pe colaborarea cu familia. Un copil educat va avea și Biserica și Școala în sufletul său.”

Fiecare elev, care participă la concurs, a alcătuit un portofoliu cuprinzând o lucrare cu conținut teoretic (secțiunea literara) și una cu caracter practic (secțiunea artistica sau multimedia), secțiuni care au fost publicate la începutul pregătirii proiectului.

Elevii au scris poezii despre viața de școlar a unui elev creștin, eseuri despre mărturisirea credinței în societatea contemporană, au redactat o foaie parohială, au scris scrisori către Dumnezeu despre viața lor, precum și rugăciuni către Dumnezeu pentru toți cei din scoală și și-au mărturisit credința întru Domnul.
De asemenea, au luat interviuri pictorului Cristian Doșa si părintelui Arsenie de la Mănăstirea “Ștefan Vodă “ din Vad, au realizat un film despre mărturisirea credinței în închisori și prezentări power-point despre mărturisitori ai credinței încarcerați în închisorile comuniste și au pregătit diferite lucrări practice, în cadrul secțiunii artistice, Meșteșugărie.

Ca ultimă activitate a proiectului, elevii au organizat o expoziție în biserica parohiei, unde au fost prezentate lucrările lor de compoziție plastică, din secțiunea artistică și icoanele pe sticlă, realizate sub îndrumarea Preacuviosul Părinte Arsenie de la Mănăstirea Văd și a profesoarei Anca Bogdan, acestea din urmă făcând parte din arta icoanei, secțiunea multimedia.

Tinerii au muncit cu sufletul ca să poată finaliza lucrările. Nu este o muncă ușoară, dar este o muncă frumoasă, și spre bucuria tuturor, elevilor din grupa de cateheza li s-au alăturat și alți tineri, în jur de 60 de elevi, dornici să se inițieze în pictura pe sticlă, atrași fiind de frumusețea artei icoanei.
Impactul asupra comunității parohiale a fost unul deosebit, iar ca dovadă că munca tinerilor a fost apreciată este faptul că multe icoane au fost cumpărate de credincioși, banii obținuți urmând să fie folosiți pentru cumpărarea de rechizite, pentru colegii lor care au nevoie de ajutor ca să nu abandoneze școala.

Și pentru a ilustra succesul acestui extraordinar demers, adaugăm câteva dintre mărturiile celor direct implicați în activitățile proiectului:

OSTENEALA PENTRU ETERNITATE

Concursul Național de Creație” Icoana și Școala mărturisirii” și proiectul personalizat al grupei de cateheza a Parohiei “Adormirea Maicii Domnului” Dej II, “Să devenim icoane vii ale credinței ortodoxe”, a ocupat benefic timpul ultimelor săptămâni, atât al elevilor de la Școala Gimnaziala nr.1 Dej, coordonați de prof. de religie Cristina Șipoș, cât și a preotului Ioan Bolbos de la Parohia Dej II, cu o pasiune și o plăcere deosebită, servind cauza sacrului și a „frumosului care va salva lumea”.

Imaginea, chipul (eikon), icoana, este imaginea vizibilă adică, reflecția Dumnezeului nevăzut (Coloseni1,15), în sufletele celor care o cinstesc, dar pe de alta parte și o reflecție a sufletelor cinstitoare către cei din jurul lor. Icoana are propria lumină izvorâtă din interior, dar și o lumină care se proiectează din energiile benefice a celui ce o pictează, prin revărsare de sine și forța creatoare a celui care se “exprimă“ prin pictură, adică a iconarului.

Dionysie Pseudu- Areopagitul spunea despre icoana Maicii Domnului: „Doresc ca chipul Tău să se arate mereu în oglinda sufletelor și să le păstreze curate până la sfârșitul veacurilor.”

În anul 1990, la o întrunire la București, l-am ascultat pe pictorul Paul Gherasim, un creator cu sfântă vocație, care ne-a spus că pictorul adevărat nu trebuie să picteze haotic, după bunul plac și bazându-se pe propriile puteri, ci ar trebui să se mărturisească și să se roage înainte de a începe să picteze. Am aflat mai târziu, citind „Arta Icoanei” de Paul Evdokimov, că există un manuscris în Muntele Athos care conține o rugăciune ce amintește de primul pictor sacru, adică de Sfântul Evanghelist Luca: „Tu care atât de minunat L-ai insuflat pe Evanghelistul Luca, luminează și pe robul Tău, călăuzește-i brațul, ca desăvârșit să facă tainicele Tale trăsături”.

În acest duh, părintele Arsenie de la Mănăstirea „Ștefan Voda” din Vad, călugăr și pictor, i-a călăuzit și i-a impulsionat în tehnica picturii pe sticlă a icoanelor pe elevii care și-au expus lucrările în Biserica Parohială Dej II. De asemenea aceeași grupă a excelat cu un talent real și la secțiunea literară și multimedia, în cadrul aceluiași concurs .

Excelând la toate cele trei secțiuni, dar mai aplicat exersând arta icoanei, acum la știința și conștiința vârstei lor, mai târziu, la maturitate, acestă grupă de elevi artiști iconari în devenire, pot ajunge „locașuri și icoane vii a prezenței lui Dumnezeu”, făcând din ei o forță mărturisitoare la nivelul școlii, a comunității noastre parohiale și chiar a întregii comunități locale.

Pr. Ioan BOLBOS

Prin participarea la acest concurs am avut oportunitatea de a învăţa arta pictării pe sticlă. Frumeseţea icoanelor realizate de mine şi colegii mei mă duce cu gândul la Dumnezeu şi la ,,apropiaţii” Săi. Privindu-le nu poţi să nu simţi dragostea şi mângâierea ce se revarsă din ele. S.A. – clasa a VII-a.

Mi-a plăcut deosebit de mult să particip la acest concurs, dar mai mult m-a bucurat când şi colegii mei de clasă au participat, alături de mine, la pictura pe sticlă reuşind să ne înfrumusețăm clasa şi şcoala cu icoanele create de noi .
M.R. – clasa a VI-a

Aștept cu nerăbdare să pictăm din nou, să simţim atmosfera deosebită creată cu această ocazie. Îmi voi mărturisi credința, ori de câte ori va fi nevoie, și nu-mi va fi rușine să spun că sunt ortodoxă.
S.N. – clasa a V-a

Am învățat multe despre istoria mărturisitorilor de credinţă în închisori, într-un mod interesant şi diferit, participând la secţiunea multimedia. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat, dar regret durerea celor care au suferit în închisorile comuniste.
T.D. – clasa a VIII-a

Aceste activități desfășurate în cadrul proiectului nostru ne-au făcut să fim mai buni, mai blânzi și înțelegători unii cu alții, mai respectuoși, mai aproape de biserică și de Dumnezeu. Scrisoarea scrisă Lui m-a făcut sa mă descarc cu ce aveam pe suflet și să mă încarc cu energie pozitivă.
M.M. – clasa a VIII- a.

DIN ICONARI, ICONIŢE VII ALE CREDINŢEI ORTODOXE

Mulţumirea unui dascăl este atunci când vede că munca sa, dă rod. Dar când rodul este înzecit, nu poţi spune decât că este ,,mâna lui Dumnezeu.” Elevii din grupa de cateheză a Parohiei Dej II şi a Şcolii Gimnaziale Nr.1 Dej, şi-au început activităţile din cadrul Concursului Naţional de Creaţie,,Icoana şi şcoala mărturisirii” cu proiectul ,,Să devenim icoane vii ale credinţei ortodoxe”, pornind de la îndemnul: ,,Totdeauna lucrul tău/ să-l începi cu Dumnezeu / Unde-I El cu harul său, / Nici un lucru nu-i prea greu”. Împlinind cu bucurie acest gând, dar şi cu binecuvântare, se poate spune că, Dumnezeu le-a înmulţit bucuria și răsplata.

Astfel, copiii şi tinerii din grupă s-au străduit să adune fonduri pentru începerea proiectului, au confecţionat mărţişoare pe care le-au valorificat împreună cu produsele de patiserie. Fiind „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti” şi-au exersat abilităţile plastice, împrospătând zidurile vechi ale şcolii cu elementele Creaţiei, şi nu numai, spre încântarea lor şi a colegilor din şcoală. Au confecţionat ,,fluturaşi” despre importanţa educaţiei în viaţa copiilor pe care le-au distribuit în şcoală dar şi în afara ei.

Sfântul Vasile cel Mare spunea: ,,Educaţia cu forţa nu poate fi temeinică, ci doar ceea ce pătrunde cu bucurie şi veselie rămâne înrădăcinat adânc în sufletele receptive.” Deci, scopul concursului s-a împlinit: activităţile din cadrul concursului au format deprinderi noi de organizare, întrajutorare şi relaţionare, au reuşit să promoveze practici noi privind învăţarea prin lucrările literare, plastice şi multimedia realizate cu mult interes şi preocupare. Fiind iniţiaţi în arta icoanei de către părintele ieromonah Arsenie, au reuşit să devină ,,mici iconari pe sticlă“ şi au încercat să-i cunoască pe ,,casnicii lui Dumnezeu”. Motivaţia şi aprecierea muncii lor a fost când li s-au alăturat şi colegii lor de clasă şi şcoală, realizând un număr de peste cincizeci de icoane. Dintre acestea, o parte au fost expuse la biserică, altele în şcoală, iar unele au fost dăruite reprezentanților comuniţăţii locale.

Demn de reţinut este că, la dorinţa lor, aceste activități nu se vor încheia odată cu terminarea concursului, ci vor continua pe întreg parcursul anului şcolar şi cu ceilalți elevi din şcoală. Iar noi putem spune că, acești copii au devenit din iconari, iconiţe vii ale credinţei ortodoxe.

Profesor de religie, Cristina ȘIPOȘ

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*