Proiect de lege privind exercitarea profesiei de moaşă

Proiect de lege privind exercitarea profesiei de moaşă

Noul proiect de lege privind exercitarea profesiei de moaşă prevede înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România şi realizează o armonizare cu legislaţia europeană din acest domeniu, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente, Melania Tudose, la o conferinţă de specialitate, informează AGERPRES.

„Profesia de moaşă în România este reglementată, nu avem norme de practică şi de aceea nu se prea cunosc limitele în care îşi poate desfăşura moaşa activitatea. Nu există o organigramă foarte bine stabilită. Moaşele care termină facultăţile nu pot să se angajeze, nu sunt scoase posturi la concurs. Multe dintre fetele noastre pleacă. La momentul acesta, am înţeles că avem 712 moaşe licenţiate, dar numai 591 lucrează în instituţiile de stat”, a spus Tudose.

Proiectul legislativ, prezentat în cadrul conferinţei „Accesul moaşelor la îmbunătăţirea sănătăţii materno-infantile”, va fi depus la Parlament.

Legislaţia europeană prevede că moaşa trebuie să acopere toată aria de servicii de îngrijire a femeii sănătoase de vârstă fertilă, de la contracepţie şi până la pregătire pentru naştere, îngrijire după naştere, asistenţă în alăptare, testarea pentru cancerele din aria ginecologică, identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aproape 90% din serviciile medicale de care are nevoie o femeie de-a lungul sarcinii şi lăuziei pot fi asigurate de moaşe, care au absolvit un program de licenţă, aşa cum este cel din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*