Viitorul începe ieri… !

Viitorul începe ieri… !

În 1970, Alvin Toffler publica „Șocul viitorului”, carte care avea să schimbe viziunea unei întregi generații asupra lumii în devenire. Multe din previziunile futurologului american s-au adeverit, multe au fost uitate sau nu s-au împlinit. În urmă cu un an, germanul Udo Gollub și-a lansat propriile predicții, preluate apoi de presa globală, via internet. Predicții șocante pentru unii dintre noi, dar relativ optimiste pentru tinerii de azi, pentru generația crescută în mediul noilor tehnologii.

Toffler definea „șocul viitorului” prin schimbările rapide, într-un timp extrem de scurt, cărora omul este nevoit să le facă față. Prin urmare, viitorul nu va înceta să ne șocheze…

În 1998, Kodak avea 170,000 de angajați și vindea în întreaga lume 85% din hârtia foto. În doar câțiva ani, modelul lor de afacere a dispărut și au dat faliment. Ce s-a întâmplat cu Kodak se va întâmpla cu o mulțime de industrii, în următorii 10 ani. Și, majoritatea oamenilor nu realizează acest lucru. Ți-ai fi imaginat, în 1998, că 3 ani mai târziu, nu se vor mai face fotografii pe hârtie fotografică?

Cu toate acestea, camerele digitale au fost inventate în 1975. Primele au avut doar 10.000 de pixeli, dar a urmat legea lui Moore. La fel ca și cu toate tehnologiile exponențiale, la început a fost o dezamăgire pentru o lungă perioadă de timp, până să devină în doar câțiva ani, mult mai avansați și populari.

La fel se întâmplă acum cu inteligența artificială, sănătatea, automobilele autonome electrice, educația, imprimarea 3D, agricultura și locurile de muncă. Bine ați venit la a patra Revoluție Industrială. Bine ați venit în Epoca Exponențială.

Software-ul va perturba majoritatea industriilor tradiționale în următorii 5-10 ani.
Uber este doar un instrument software. Nu deține nicio mașină, dar este acum cea mai mare companie de taxi din lume.

Airbnb este cea mai mare companie hoteliera din lume, cu toate că nu deține niciun fel de proprietăți.
Inteligenta artificială: Calculatoarele devin exponențial mai bune în înțelegerea lumii. În acest an (2016), un calculator depășește cel mai bun jucător de Go (un joc strategic și complex, comparat cu șahul) din lume, cu 10 ani mai devreme decât era de așteptat. În SUA, tinerii avocați deja nu primesc locuri de muncă.

Datorita IBM Watson (Watson este un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil să răspundă la întrebările puse în limbaj natural), puteți obține consiliere juridică (până în prezent pentru lucruri mai mult sau mai puțin de bază) în câteva secunde, cu o precizie de 90%, comparativ cu o precizie de 70% atunci când este efectuată de către om. Așa că, dacă studiați dreptul, opriți-vă imediat. Vor fi cu 90% mai puțini avocați în viitor, doar specialiștii vor rămâne. Watson oferă deja asistență medicală în diagnosticarea cancerului, de 4 ori mai precisă decât asistența medicală umană. Facebook are acum un software de recunoaștere a formelor, care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. Până în 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii.

Autovehicule autonome: În 2018 vor apărea public primele mașini care se autoconduc. În jurul anului 2020, întreaga industrie va începe să fie perturbată. Nu veți mai dori să dețineți o mașină. Veți apela o mașină cu telefonul, aceasta va apărea la locația dumneavoastră și vă va conduce la destinație. Nu va fi necesar să o parcați, veți plăti doar pentru distanța parcursă și poate fi productivă în timpul conducerii. Copiii noștri nu vor primi un permis de conducere și nu vor deține o mașină. Orașele se vor schimba, deoarece vom avea nevoie de 90-95% mai puține mașini decât acum. Vom putea transforma fostele locuri de parcare, în parcuri. La nivel mondial, 1.2 milioane de oameni mor anual în accidente de autovehicule. Acum avem câte un accident la fiecare 100.000 de km; cu conducere autonomă, numărul va scădea la un accident la fiecare 10 milioane de km. Acest lucru va salva un milion de vieți în fiecare an.

Cele mai multe companii de automobile ar putea ajunge în stare de faliment. Companiile auto tradiționale încearcă o abordare evolutivă și construiesc doar o mașină mai bună, în timp ce companiile tehnologice (Tesla, Apple, Google) revoluționează industria construind un calculator pe roți (o mașină computerizată). Inginerii de la Volkswagen și Audi sunt complet îngroziți de Tesla (companie de mașini electrice).

Companiile de asigurări vor avea probleme masive, deoarece fără accidente, polițele de asigurare vor deveni de o sută ori mai ieftine. Modelul lor de afaceri de asigurare auto va dispărea.

Industria imobiliară se va schimba. Dacă se poate lucra în timp ce fac naveta, oamenii se vor muta cu traiul mai departe, pentru a trăi într-un cartier mai frumos.
Mașinile electrice vor fi folosite la scară înaltă până în 2020. Orașele vor fi mai puțin zgomotoase, deoarece toate mașinile vor funcționa pe electricitate. Energia electrică va deveni incredibil de ieftină și curată/nepoluantă. Producția solară se află pe o curbă ascendentă deja timp de 30 de ani, dar numai acum se poate vedea impactul. Anul trecut, a fost produsă la nivel mondial mai multă energie solară decât energie fosilă (neregenerabilă). Prețul pentru energia solară va scădea atât de mult, încât toate companiile de cărbune vor ieși din afaceri până în anul 2025.
Energia electrică ieftină va duce la o abundentă de apă ieftină. În cele mai multe locuri, nu lipsa apei e problema, ci a apei potabile. Imaginați-vă cum va fi, dacă toți vom putea avea oricâtă apă curată vrem, aproape gratis.

Sănătate: Sunt în curs de dezvoltare dispozitive medicale, care sunt conectate la telefon, având funcția de a scana retina, proba de sânge și respirația, identificând astfel aproape orice boală. Datorită prețului mic, în câțiva ani toată lumea va avea acces la medicină de clasă mondială, aproape gratuit.

Imprimare 3D: Prețul unei imprimante 3D a coborât de la $ 18.000 la 400 $ în 10 de ani. În același timp, a devenit de 100 de ori mai rapidă. Toate companiile mari de pantofi au început să printeze pantofi folosind tehnologia 3D. Piese de schimb de avion sunt deja tipărite în 3D. Stația spatială are acum o imprimantă care elimină necesitatea numărului mare de piese de schimb, folosite în trecut.

La sfârșitul acestui an, noile telefoane inteligente vor avea posibilități de scanare 3D. Vă veți putea scana picioarele în 3D și printa acasă pantoful perfect. În China, au printat deja în 3D o clădire de birouri de 6 etaje. Până în 2027, 10% din tot ceea ce se produce, va fi printat 3D.

Oportunități de afaceri: Dacă vă gândiți la o nișă pe care vreți să intrați, întrebați-vă: „În viitor, crezi că vom avea așa ceva?” În cazul în care răspunsul este da, atunci cum poți face ca acest lucru să se întâmple mai devreme? În cazul în care nu funcționează și pe telefon, uită ideea. Și orice idee proiectată pentru a avea succes în secolul 20, este sortită eșecului în secolul 21.

Locuri de lucru: 70-80% din locurile de muncă vor dispărea în următorii 20 de ani. Vor fi multe noi locuri de muncă, dar nu este clar dacă vor exista suficiente într-un timp atât de scurt.

Udo Gollub

Udo Gollub este CEO & Founder at 17 Minute Languages și CEO & Founder at sprachenlernen24

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*