Expoziția personală Ana Sabina Purcariu, pe simezele Galeriei de Artă din Dej

Expoziția personală Ana Sabina Purcariu, pe simezele Galeriei de Artă din Dej

După o perioadă de stagnare de aproape trei ani, Galeria de Artă „Frezia”, devenită Galeria de Artă a Muzeului Municipal Dej, și-a reluat activitatea care a consacrat-o în spațiul artei contemporane românești, joi, 4 mai, odată cu vernisarea expoziției personale Ana Sabina Purcariu.

Absolventă a Universității de Artă și Design Cluj, Sabina Purcariu (n. 1954) este membră a UAP și a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, precum și a Fondului Plastic Brașov și Kunstverein Passau din Germania. Începând cu 1988, este prezentă în cadrul unor expoziții personale și de grup, pe simezele unor importante galerii din: Târgu-Mureş, Piatra-Neamţ, Mangalia, Alba-Iulia, Târnăveni, Constanţa, Satu-Mare, Reghin, Sighişoara, Bucureşti, Sibiu, Rimini (Italia), Braşov, Sibiu, Budapesta, München, Passau (Germania), Oslo, Cluj-Napoca, Paris etc. Recompensate cu numeroase premii și distincții în cadrul expozițiilor de artă județene (premiul II şi III, premiul revistei Ambasador pentru activitatea artistică în anul 2006), lucrările artistei fac parte din numeroase colecții particulare din țară și străinătate.

După o scurtă alocuțiune inaugurală, rostită de primarul Costan Morar, despre artistă și lucrările expuse la Dej sub titlul generic „ Călătorii spirituale”, au vorbit directorul muzeului dejean, Constantin Albinetz și criticul de artă, dr. Negoiță Lăptoiu.

Ana Sabina Purcariu are fascinația unor simboluri universale (Icar, Zborul, Cercul, Îngerul, Grădina Edenului) pe care le „traduce” în compoziții a căror fervoare cromatică sugerează o eliberare din cenușiul cotidian și o nestăvilită capacitate a omului de a se regăsi prin artă.

Artista îşi elaborează creaţiile cu migală, le construieşte după o logică proprie și are o dexteritate a limbajului plastic, care este de fapt o marcă a sa. Aparent independente, temele comunică însă între ele prin același spirit ideatic care le străbate, marcat prin sinceritatea expresiei, prin discreție, grație și eleganță.

În același timp, fiecare tablou este „o idee” care face parte dintr-un lanţ al frământărilor vieţii și care, după cum aprecia criticul Negoiță Lăptoiu, „prezintă o temeinică analiză a împlinirilor artistei și răsfrângerilor sale picturale; un amplu orizont al inspirației, o caracteristică și fecundă predispoziție lirică, imaginile trezindu-se învăluite într-un tumultuos suflu metaforic și simbolic”.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până în 26 mai 2017 și poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 9-16.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*