Școala Gimnazială Specială Dej și Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Consiliul Județean Cluj au organizat, vineri 5 mai 2017, Concursul național de dans „Împreună pentru viitor”, etapa regională – SNAC 2017.
Strategia Națională de Acțiune Comunitară (SNAC) este un program național coerent şi coordonat de activităţi desfăşurate cu regularitate şi care antrenează voluntari şi copii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc, în dificultate sau în pericol. Obiectivele programului SNAC sunt: încurajarea implicării elevilor, ca voluntari, în activităţi desfășurate cu persoane aflate în dificultate, în scopul susținerii procesului de incluziune socială şi de dezvoltare personală a acestora; realizarea incluziunii şi a implicării persoanelor aflate în dificultate, prin angajarea tuturor celor interesaţi într-un program de activităţi educative ce promovează intens incluziunea socială; includerea persoanelor izolate din punct de vedere social în viaţa comunităţilor locale prin activităţi parteneriale; implicarea voluntarilor și dezvoltarea spiritului de acțiune. Activităţile desfășurate în programul SNAC pot include artă şi lucru manual, teatru, muzică, dans şi sport.
Pentru prima dată această etapă regională a concursului de dans s-a desfășurat la Dej, prin implicarea directorilor de la Școala Specială Dej și Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” Dej, respectiv, Laura Boian și dr. Emilia Mureșan. Au participat trupe de dans mixte formate din elevi voluntari și elevi cu cerințe educaționale speciale din județele: Satu-Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Cluj. Cerința acestui tip de concurs presupune ca echipele participante să fie formate din maxim 12 elevi, jumătate să fie elevi din învățământul special, jumătate voluntari din școli de masă. Vârsta maximă a concurenților este de 18 ani, iar elevii din învățământul special trebuie să aibă încadrare în grad de handicap.
Echipele participante au sosit la Dej, la ora 12,00, fiind înregistrate la Școala Gimnazială Specială, după care s-au deplasat la Sala festivă a Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” Dej unde s-a desfășurat concursul de dans, începând cu ora 14,30.
În deschiderea concursului au luat cuvântul prof. Laura Ionescu, inspector de specialitate ISJ Cluj și Morar Costan, primarul municipiului Dej. Concursul a fost prezentat de Ioana Jeler, redactor la Radio FIR Dej. Sponsori acestei activități au fost Asociația „Marsala Life”, Vobiscum Imprimeria, Pro Natural Group – SEVIA și Cofetăria „Bueno”.
Concursul de dans s-a desfășurat pe două secțiuni: dans modern și dans tradițional. La secțiunea dans modern au participat cinci echipaje. Premiul I a fost obținut de către echipajul format din elevi ai Școlii Speciale Dej și ai Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” Dej. Premiul al II-lea a fost acordat elevilor de la CSEI Baia-Mare și Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu” Baia-Mare. Premiul al III-lea a fost acordat elevilor de la CSEI Șimleu Silvaniei-Structura ,,Speranța” Zalău și elevii Liceului Pedagogic ,,Gh. Șincai” Zalău.
La secțiunea dans tradițional au participat trei echipaje care au obținut următoarele premii: Premiul I acordat elevilor de la CSEI Lacrima și Școala Gimnazială Romuli; Premiul al II-lea acordat elevilor de la CSEI Sighetul Marmației și Școala Gimnazială Vadu-Izei iar Premiul al III-lea a fost oferit elevilor de la CSEI Satu-Mare și Liceul Teologic Ortodox Român ,,Nicolae Steinhardt” Satu-Mare.
În afara concursului au mai evoluat pe scena Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” Dej: Andreea Cozmuța și Raul Pop, Daria Neamțu și Marian Gavruș din cadrul clubului „Latino Angels” Dej și Ansamblul de dansuri germane „Rosenkranz” al colegiului gazdă.
Echipajele clasate pe locul I la cele două secțiuni vor participa la faza națională a Concursului de dans „Împreună pentru viitor”-SNAC 2017, care se va desfășura la Târgu Mureș în cursul lunii mai 2017.
Activitatea desfășurată la Dej s-a bucurat de un public numeros, iar succesul se datorează energiei, entuziasmului şi efortului depus de directorii, coordonatorii, profesorii, personalul de îngrijire şi voluntarii din şcolile, centrele şi instituţiile participante, incluse în programul SNAC-2017.
prof. Cristina Albinetz