Corul „Armonia” din Constanța, din nou la Dej (video)

Corul „Armonia” din Constanța, din nou la Dej (video)

Cea mai bună corală bărbătească din lume, „Armonia” din Constanţa, a oferit ieri, 8 mai, un concert de excepție celor prezenţi în Sala Sporturilor, la invitația Protopopiatului Ortodox Dej și a Primăriei municipiului Dej, organizatorii acestui regal al muzicii. Nu este prima dată când Corala Armonia din Constanţa este prezentă în Dej, fiecare moment artistic oferit dejenilor fiind un cadou special.

Îmbrăcaţi în cămăşi populare, cu brâie din piele, cu vocile puternice, melodioase şi calde, membrii Coralei Armonia, dirijată de arhidiaconul dr. Ion Iulian Dumitru, au scos din tezaurul folclorului românesc câteva din cele mai frumoase melodii pe care le-au transformat în adevărate bijuterii prin interpretarea lor de înaltă ţinută şi de o sensibilitate aparte. Acompaniaţi de orchestra „Muzica Divertis”, membrii coralei i-au purtat pe spectatori prin toate zonele folclorice din ţară, reuşind să anime publicul care i-a răsplătit cu ropote de aplauze.

Aparținând Arhiepiscopiei Tomisului, Corala „Armonia” a luat fiinţă în 2001, la Seminarul Teologic Tulcea, acolo unde i-au fost puse bazele de către Iulian Dumitru, un tînăr teolog din Prahova. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Dirijorul Iulian Dumitru este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, inclusiv al secţiei de Artă sacră, specializarea muzică religioasă.

De la un nucleu de 8-10 membri, corala numără în prezent 30 de membri, clerici, studenţi sau absolvenţi de Teologie. Iniţial, corul a fost unul religios, dar în timp, repertoriului de muzică sacră i s-a adăugat şi cel de folclor, cuprinzând atît melodii populare reprezentative pentru fiecare zonă din ţară, cât şi prelucrări folclorice semnate de marii noştri compozitori.

Vocile puternice, melodioase, cu un timbru aparte bisericesc, puse în valoare individual sau în cor, s-au reunit în mod fericit, astfel că desemnarea Coralei „Armonia”, în iulie 2014, drept „cel mai bun cor bărbătesc din lume”, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului World Choir Games, desfăşurat la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat, care a reconfirmat profesionalismul corului, medaliat deja la festivalurile din Cincinatti (SUA) şi Graz (Austria) şi, totodată, o recunoaştere internaţională a frumuseţii muzicii româneşti. Anul trecut, grupul coral „Armonia” a fost dublu medaliat cu aur la Jocurile Corale Mondiale care s-au desfăşurat la Soci, în Rusia, reunind 283 de coruri din 36 de ţări. Cu acest prilej, la ambele secțiuni – Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella, „Armonia” a obţinut medalia de aur.

Foto: Adrian Sălăjan
Video: dejeanul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*