Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Chiuiești, a sărbătorit ziua de 9 Mai la Cluj-Napoca

Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Chiuiești, a sărbătorit ziua de 9 Mai la Cluj-Napoca

La iniţiativa Instituţiei Prefectului – Judeţul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, marţi, 9 mai 2017, a avut loc o adevărată „lecție de istorie”, cu implicarea și participarea elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar, din mediul rural și din mediul urban, din județul Cluj.

Menită să îmbogăţească zestrea de cunoştinţe despre istoria poporului român şi să dezvolte spiritul naţional şi patriotic al tinerilor, această activitate a fost prilejuită de aniversarea a 140 de ani de la Independența de Stat a României, a 10 ani de la intrarea României în U.E și a Zilei Europei, precum și a Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Lecţia de istorie a debutat în Piaţa Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca unde s-a desfăşurat o ceremonie publică, cu participarea unui număr de 200 elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene, însoţiţi de cadre didactice.

La aceste activități instructiv-educative organizate de Prefectura Cluj a participat și un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Chiuiești, din clasele a VII-a și a VIII-a, însoțiți de profesorii Marian Ovidiu Mihai și Radu-Florin Giurgiu .

Cu această ocazie, dată fiind sărbătorirea la data de 8 mai a Zilei Mondiale a Crucii Roşii, elevii au avut oportunitatea de a participa și la o demonstraţie de „acordare a primului ajutor de bază” în corturi special amenajate, în organizarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Cluj.

După participarea la ceremonia publică, elevii au vizionat la Cinematograful Victoria filmul istoric românesc „Pentru patrie”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

„Lecţia de istorie” a zilei de 9 mai a cuprins, de asemenea, vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.

Instituția Prefectului Cluj şi-a propus desfăşurarea pe parcursul anului 2017 a cel puţin patru „lecţii de istorie” cu ocazia celebrării unor zile importante pentru ţara noastră, când se organizează ceremonii publice oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai – Ziua Independenţei de Stat a României, 25 mai – Ziua Eroilor, 25 octombrie – Ziua Armatei României sau 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Prima „Lecţie de istorie” din acest an a avut loc în luna ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*