Autoritățile ar putea clasifica firmele ce se ocupă de transporturi rutiere de mărfuri și de persoane în funcție de gradul de risc prezentat de vehiculele pe care le folosesc, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere la Ministerului Transporturilor. Astfel, transportatorii încadrați la risc ridicat ar putea fi controlați mai des și mai riguros.
Măsurile ce prevăd clasificarea transportatorilor rutieri în funcție de gradul de risc sunt incluse într-un proiect de ordin al MT ce ar urma să modifice semnificativ Ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr. 995/2011. Pentru a se aplica din 20 mai 2018, documentul aflat momentan în dezbatere publică are nevoie doar de aprobarea ministrului Alexandru Cuc, scrie avocatnet.ro.
Proiectul de ordin al ministrului transporturilor pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind modul de efectuare a inspecțiilor și controlului asupra transporturilor rutiere, a activităților conexe acestora, a activității centrelor de pregătire și perfecționare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, a activității școlilor de conducători auto și a activității instructorilor auto autorizați, aprobate prin OMTI nr. 995/2011 cu modificările și completările ulterioare a fost lansat în dezbatere publică marți, 9 mai.
Potrivit acestuia, toate vehiculele controlate în trafic, din punct de vedere tehnic, de către reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) vor fi incluse într-o bază de date, în vederea atribuirii unui grad de risc pentru fiecare transportator rutier și pentru fiecare vehicul folosit la transportul mărfurilor sau persoanelor. Asta în condițiile în care acum nu există asemenea dispoziții precise în legislație.
În baza regulilor de clasificare în gradul de risc, firmele se vor încadra în trei categorii: cele cu risc scăzut, cele cu risc mediu și cele cu risc ridicat.
Astfel, firmele și vehiculele cărora li s-a atribuit un grad de risc ridicat vor fi vizate mai des de controale, acestea urmând să fie, în același timp, mult mai riguroase.
„Aceste informații se utilizează pentru verificarea mai riguroasă și mai frecventă a întreprinderilor și vehiculelor cu un grad de risc ridicat. Sistemul de clasificare în funcție de gradul de risc este administrat de ISCTR”, scrie în documentul citat.
Cu toate acestea, nu este tocmai clar momentul de la care reprezentanții ISCTR vor putea desfășura controale în funcție de gradul de risc al transportatorilor rutieri. În proiectul publicat de minister scrie că prevederile propuse se vor aplica din 20 mai 2018 și că autoritățile vor trebui să centralizeze informațiile din controale până pe 20 mai 2019. Însă de aici nu reiese clar dacă ISCTR își va intensifica verificările la firmele cu risc ridicat începând din 21 mai 2019 sau chiar mai înainte de această dată.