Primăvara folclorului someșean, la Colegiul „Andrei Mureșanu” din Dej

Primăvara folclorului someșean, la Colegiul „Andrei Mureșanu” din Dej

Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Dej, Fundaţia “Andrei Mureşanu” şi Şcoala Populară de Artă “Tudor Jarda” au organizat joi, 11 mai, un festival de cântece și dansuri populare, sub genericul „Primăvara folclorică someșeană”. Desfășurat în sala festivă a colegiului, spectacolul a reunit soliști și ansambluri folclorice ale școlilor partenere din Beclean, Dej, Năsăud, Sighetul Marmației și Vad. Invitați speciali: Cristina Beldean Moșuțan, Felix Gălan și Marinela Zegrean Istici, care a prezentat cu multă dăruire și profesionalism programul acestei excelente manifestări, patronată de Centrul Judetean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

După alocuțiunile rostite în deschidere de prof. dr. Emilia Mureșan, directorul instituției gazdă, primarul Costan Morar și prof. Axinte Bob, membru fondator al Fundației „Andrei Mureșanu”, microfonul i-a revenit Marinelei Zegrean Istici, iar scena, Ansamblului „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Sighetul Marmației.

Explozia de ritm și culoare a dansatorilor maramureșeni, a fost urmată de prestația a două tinere soliste de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud, Iulia Maria Ani și Emilia Sîia Gavriloaie.

Ansamblurile de dansuri germane „Regenborgen” de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița și „Rosenkranz” de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, au adus, fiecare, câte o pată de culoare și bună dispziție spectacoului devenit astfel multicultural, după chipul și asemănarea Transilvaniei.

Au evoluat apoi pe scenă, soliștii vocali ai Școlii Populare de Artă „Tudor Jarda” – filiala Dej, coordonați de expert Felix Gălan și acompaniați de orchestra condusă de Emil Mihaiu, corepetitor la Școala Populară de Artă.

Vocile tinerelor Celina Găldean și Sorana Gălan, eleve ale colegiului dejean și ale Școlii Populare de Artă, împreună cu a soliștilor Andrea Petrule, Ramona Vancea, Darius Șulea, Ioana Boldor, Cristina Peter, Marius Bogdan, Olga Pop Zanc și Vlad Georgiu, au încântat publicul din sală, spectacolul încheindu-se cu mini recitalurile invitaților amintiți: Cristina Beldean Moșuțan, Felix Gălan și Marinela Zegrean Istici.

Un spectacol maraton, care a pus în evidență frumusețea și talentul unor tineri, dedicați pasiunii lor de a păstra și de a transmite mai departe bogăția cântecelor și dansurilor noastre populare.

În plus, spectacolul a constituit și o binevenită campanie de strângere de fonduri, banii obținuți din vânzarea biletelor sau din donații și sponsorizări, urmând să fie folosiți pentru dotarea cu mobilier a Centrului pentru Educaţie Nonformală din CNAM Dej.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*