Vineri, 12 mai, la Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej a fost inaugurat Clubul de pictură „Elena Szervaczius”, care își va desfășura activitatea într-o sală special amenajată din incinta internatului școlii. Momentul inaugural a constituit și un modest omagiu adus unei personalități artistice de referință pentru oraș, „Cetățean de Onoare” al municipiului și o profesoară care și-a lăsat amprenta asupra multor generații de elevi. La eveniment, alături de reprezentanții administrației locale și ai Colegiului „Andrei Mureșanu”, au fost prezenți foști elevi și prieteni ai doamnei Szervaczius (trecută în veșnicie în mai 2015), cadre didactice și elevi, precum și fiul regretatei artiste, arhitectul Victor Laszlo Szervaczius.
Clubul de Pictură „Elena Szervaczius”, la care s-au înscris deja 35 de elevi, va fi coordonat de prof. Anca Bogdan, colaboratori externi fiind prof. Robert Gal și artiștii dejenei Gheorghe Brândușan și Maria Cubleșan. Din structura clubului, în calitate de membri fac parte profesorii Ovidiu Rus, Lăcrămioara Seria, Ana Man, Simona Cristina Albinetz și Elena Obreja, iar Emilia Mureșan, director CNAM Dej, este președintele clubului.
Fascinată de culori, de arhitectură și de Italia, la îndemnul maestrului Alexandru Mohi, profesorul ei de desen în timpul liceului, Elena Szervaczius (1932-2015), a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, avându-i ca profesori pe Teodor Harșia, Petre Feier și Aurel Ciupe. După absolvirea facultății în 1958, este repartizată la Liceul „Andrei Mureșanu” din Dej, unde va rămâne până la pensionare, în 1987.
Dacă în școală se punea accent mai mult pe desenul tehnic, la cercul de pictură pe care l-a condus fără întrerupere timp de 20 de ani, Elena Szervaczius a putut în schimb să lucreze liber cu elevii, parte din ei fiind astăzi plasticieni sau arhitecți consacrați: Eva Solymossy-Lukacs, Marin Gruia, Liliana Moraru, Alexandru Jakabhazi, Ovidiu Păcurar, Edita Prodan, Mariana Petrean, Aurelia Chișu, Dorin Munteanu – fapt ce a constituit principala satisfacție a anilor petrecuți la catedră.
Cariera didactică nu a împiedicat-o pe Elena Szervaczius să-și împlinească destinul artistic. Începând cu 1959, artista este o prezență constantă pe simezele galeriilor de artă din Cluj-Napoca, Dej, Reghin, Baia Mare, Iași, București, Satu-Mare, Le Quesnoy (Franța) etc., în cadrul unor expoziții personale și de grup, județene, interjudețene și naționale. Lucrările ei se găsesc în colecții particulare din țară și din străinătate și la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. În 1994 i-a fost decernat premiul ASTRA pentru întreaga activitate, iar în septembrie 2002, Primăria și Consiliul Local Dej i-a înmânat titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Dej”.
Rezultat al unor rafinate și îndelungi decantări artistice, tablourile Elenei Szervaczius reconstituie plaiuri someșene, arhitecturi medievale sau arborescențe florale, toate iradiind un sentiment lăuntric al libertății descătușate de convenții. Sentimente care, sper să-i călăuzească și pe tinerii care vor frecventa cercul de pictură care îi poartă numele.
M. Vaida