Energia electrică pentru populaţie ar putea crește cu cel mult 1% la 1 iulie

Energia electrică pentru populaţie ar putea crește cu cel mult 1% la 1 iulie

Prețul energiei electrice ar putea crește cu maxim 1% de la 1 iulie, când piața se va liberaliza cu încă 10%, a declarat, în cadrul unei conferințe InvestEnergy, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres. De la 1 iulie piața va fi liberalizată cu încă 10%, astfel că ar putea să existe anumite ajustări, dar sub 1% în factura finală, a precizat Havrileț.

În prezent, populația consumă 80% energie din piața liberă și 20% cu preț reglementat, iar de la 1 iulie, ponderea energiei din piața liberă va crește la 90%. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată.

Totodată, Havrileț a mai spus că pierderile distribuitorilor ca urmare a fenomenelor meteo extreme de la sfârșitul lunii aprilie, când sute de stâlpi au fost doborâți de viscol și ninsori, vor avea un impact nesemnificativ în factura populației, dacă vor fi recunoscute de către ANRE.

„Aceste pagube trebuie să fie încadrate în categoria pagubelor înregistrate în urma unor condiții extrem de grele, adică ei să primească statutul de forță majoră. Dacă acest statul va fi obținut, suntem obligați să preluăm costul reparațiilor în factura finală. Dar considerăm că nu sunt valori foarte mari, undeva sub 0,5%- 0,1%. Sunt valori foarte mici”, a spus Havrileț.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*