Micii artizani din Dej și Gherla, vor pleca în tabără la Iara

Micii artizani din Dej și Gherla, vor pleca în tabără la Iara

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Casa de Cultură a Studenţilor, a organizat, la finele săptămânii trecute, faza judeţeană a Olimpiadei ,,Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, competiţie educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti.

Astfel, timp de două ore, peste 50 de elevi din clasele I-XII din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj, şi-au arătat măiestria în cadrul secţiunilor prelucrare lemn, pictură icoane pe sticlă, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, încondeiat ouă, împletituri, ceramică şi artă naivă. Cele mai bune lucrări au fost selectate ulterior de către un juriu de specialitate format din insp. Beniamin Chira de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, conf. univ. dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai, conf. univ. dr. Aurel Bodiu – etnolog şi Viorica Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni.

La această etapă a concursului, Dejul și Gherla au fost reprezentate fiecare de câte o echipă care au obținut locuri meritorii, sub îndrumarea Danei Katona, profesor de educație tehnologică la Clubul Copiilor Dej: Rus Alexandra – Premiul I – podoabe, Cornea Tania – Premiul I – podoabe , Macavei Ariana – Premiul II – țesut.

În urma deciziei luate de membrii comisiei de concurs, cei trei participanţi, câştigători ai locurilor I, desemnaţi să reprezinte judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, care se va desfăşura în perioada 25-30 iulie 2017, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului sunt: Gabriel Bucur de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, secţiunea ceramică, Lukacs Hilda de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secţiunea ouă încondeiate şi Balázs Andor de la Clubul Copiilor din Huedin, secţiunea prelucrare lemn.

Ceilalţi premianţi vor fi înscrişi pe listele taberei de meşteşuguri organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj ce se va desfăşura în cursul verii acestui an, în Valea Ierii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*