În Marea Sinagogă din Dej a răsunat „Oda bucuriei”

În Marea Sinagogă din Dej a răsunat „Oda bucuriei”

Da, în Sinagoga din Dej, a răsunat miercuri, 17 mai, imnul fraternităţii – scris de Friedrich Schiller și transpus de Ludwig van Beethoven pentru patru voci solo, cor și orchestră, în a patra parte a Simfoniei a IX -a – într-un spațiu cât se poate de potrivit pentru creația celui care știa, și spunea, că „nu există nimic mai frumos pe lume decât, prin muzică, să te apropii de Dumnezeu şi să-i răsfrângi lumina asupra semenilor”.

Prezentat de actorul băimărean Paul Antoniu, Concertul „Oda Bucuriei” (Trei ipostaze) a cuprins trei înregistrări de marcă, realizate sub baghetele dirijorale a doi foarte cunoscuți muzicieni: Claudio Abbado (Italia) și Yutaka Sado (Japonia). Astfel, sub forma unor proiecții DVD, „Fantezia pentru pian, cor și orchestră” în interpretarea Filarmonicii din Berlin (Dirijor: Claudio Abbado), „Oda Bucuriei” din Simfonia a IX – interpretat de 10.000 de coriști „Daiku” (Dirijor: Yutaka Sado) și Simfonia a IX-a „Corala” (Dirijor: Claudio Abbado) au reușit să alunge timp de o după-amiază, cenușiul cotidian din sufletele celor care au fost prezenți, în număr mare, în sinagoga dejeană. Și asta deoarece, într-o lume parcă tot mai aproape de disperare, muzica este capabilă să aducă alinare și speranţă, comuniune de sentimente și bucurie. Dar, citându-l pe Paul Antoniu, „o bucurie trăită de unul singur nu-i nici o… bucurie!” Însuși Ludwig van Beethoven, scriind această simfonie într-o perioadă a vieţii sale când era hărţuit de lipsuri, umilit de surzenie totală și foarte aproape de capătul drumului, a găsit forţa de a se bucura dăruind o odă a bucuriei omenirii…

Prima audiţie a Simfoniei a IX – a a avut loc în data de 7 mai 1824, la Viena. În 1972, Consiliul Europei a transformat „Oda bucuriei” în propriul său imn, iar în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate. În anul 2003, UNESCO a achiziţionat manuscrisul original al simfoniei clasându-l în International Register Memory of the World (Registrul Internaţional „Memoria Lumii”), la numărul 12.

Ineditul „concert” oferit dejenilor s-a datorat Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, care în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Comunitatea Evreilor din Dej și Primăria Dej, și-a propus cu acest prilej să diversifice viața culturală a orașului și în același timp, după modelul altor orașe din țară (Bistrița, în primul rând) să valorifice spațiul generos și potențialul acustic al Sinagogii din Dej, una dintre cele mai mari și mai frumoase din Transilvania. Mai ales că, trezirea la viață a edificiului, reabilitarea și modernizarea acestuia, ar fi un imens câștig cultural și turistic pentru municipiul de pe Someș.

M.Vaida

În fiecare an, în luna decembrie, Simfonia a IX-a lui Ludwig van Beethoven răsună pe tot cuprinsul Japoniei datorită unei tradiții numite “Daiku”. O tradiție care își are originea în perioada Primului Război Mondial. Atunci, între prizonierii germani dintr-o localitate japoneză și locuitori acesteia s-a dezvoltat în timp o prietenie bazată pe respect reciproc. Ca semn al fraternității și omeniei profunde, ce supraviețuiesc vicisitudinilor istoriei, un cor format din prizonieri a interpretat pentru prima dată simfonia devenită astfel un simbol al prieteniei dincolo de bariere geografice, lingvistice, religioase, economice și politice. Cel mai spectaculos Daiku este cel din Osaka: 10.000 de artiști (în mare parte amatori) interpretează Simfonia a IX-a în fața unei audiențe formate din alte câteva mii de persoane.

Iată interpretarea din 2011 a corului celor 10.000 de japonezi, sub bagheta marelui dirijor Yutaka Sado:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*