O lansare de carte și un debut promițător: Vereș Minola Alesia

O lansare de carte și un debut promițător: Vereș Minola Alesia

V-ați întrebat vreodată, de unde și cum „apare” poezia în viața noastră? Iar dacă ați făcut-o, ați găsit și răspunsul potrivit? Poate că da, poate că nu… Ei bine, la această întrebare și-a propus să răspundă o elevă din clasa a VI -a, secția maghiară, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Dej. Și o face, cu talent, cu umor, cu naivitatea lirică a vârstei, cu toate temerile și speranțele unui copil inteligent și sensibil aflat în pragul adolescenței, dincolo de care copilăria va rămâne doar o amintire. O face în placheta de versuri „Mi fán terem a vers?” („De unde apare poezia?”) apărută la Editura Texte Dej, în condiții grafice excelente, cu ilustrațiile realizate de autoarea pe care o las să se prezinte singură, cu propriile-i cuvinte tipărite pe postcoperta cărții:

„Mă numesc Vereș Minola Alesia, trăiesc în Dej și am 12 ani. Am o viață poetică: să compun versuri e ocupația mea preferată, în afară de citit, scris și pictură. Primele rime jucăușe, primele mâzgălituri mi-au fost publicate în revistele pentru copii Szivárvány și Napsugár. Fapt cât se poate de încurajator pentru mine.
Îmi plac natura, asfințitul și cerul înstelat, care mă inspiră de dincolo de fereastră. Atât cât se poate într-un cartier de blocuri. Îmi place și matematica, problemele având menirea de a căli gândirea unui poet.
Când un vers îmi dă târcoale, îl aștern imediat pe hârtie, apoi îl șlefuiesc până devine perfect.
Altfel, sunt o persoană harnică, amabilă, dar destul de visătoare, dispusă la hoinăreli pe Lună, după cum mărturisesc versurile mele. Apreciez buna dispoziție, glumele și uneori pot fi foarte amuzantă.
Mă bucur că cel mai frumos vis al meu, acela de a-mi citi și voi poeziile, s-a împlinit.”

Bineînțeles, s-au bucurat alături de ea, marți 16 mai, părinții, colegii, dascălii din Școala Gimnazială nr. 1, directorii acesteia, profesorii Stela Ochian și Maté Kálmán, toți cei care s-au reunit în Sala Festivă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” cu prilejul prezentării cărții.

Nu în ultimul rând, cei care au luat cuvântul, consilierul local Kovrig Anamaria, reprezentanta Asociației Culturale „Kádár Jozsef” (asociație care a susținut financiar apariția volumului) și învățătoarea Czirmay Julia, cea care i-a fost mentor și sfătuitor tinerei Minola, în realizarea acestor mici bijuterii poetice. Căci poezia, ne spune Minola, nu e nimic altceva decât: „Un gând, o dorință, un vis temerar, o stea căzătoare, un foc strălucitor. Un simțământ.”

Anotimpurile, florile, natura, portretul mamei, animăluțele de companie, școala, colegii sunt temele abordate cu multă naturalețe, cu firescul pe care-l posedă toți copiii și care te cuceresc necondiționat, sugerând totodată că ai în fața ta un poet în devenire, cu un superb potențial.

Prezentarea cărții a fost însoțită de muzică și multă poezie, de versurile autoarei recitate de colegele de clasă și de un grup de elevi din clasa a II -a, secția maghiară, de la Școala Gimnazială Nr. 1, evenimentul încheindu-se cu o ședință de autografe.

Banii obținuți din vânzarea cărților se vor întoarce la Asociația Kádár Jozsef, respectiv, la elevii meritorii care vor fi premiați pentru învățătură, în cadrul festivităților de sfârșit de an școlar.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*