Ziua Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej

Ziua Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej și-a sărbătorit săptămâna aceasta patronul spiritual printr-o serie de activități grupate sub genericul „Omagiu lui Constantin Brâncuși – Ziua liceului”. Inclus în Programul „Școala Altfel”, sărbătoarea liceului face parte din seria de acțiuni menite să popularizeze oferta educațională a instituției, să îmbunătățească relația cu membrii comunității locale și desigur, să aducă un omagiu marelui nostru sculptor.

„Ziua Brâncuși”, a reunit miercuri, 17 mai, în Sala Multimedia a școlii, numeroși elevi profesori și invitați, alături de care s-a aflat și primarul Costan Morar.

Cu acest prilej, pornind de la organizarea învățământului industrial și comercial în 1883, prin Ordinul Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice privind statutul școlilor de ucenici, prof. Teodor Ilieș, directorul liceului, a prezentat o scurtă istorie a devenirii liceului, de la Școala de Ucenici Industriali și Comerciali din Dej (deschisă la 16 septembrie 1883, cu aproximativ 40 de elevi înscriși) până la statutul de Grup Școlar Industrial Construcții Montaj, transformat la 1 septembrie 2011 în Grup Școlar „Constantin Brâncuși”. În anul școlar 2012-2013, instituția de învățământ va primi denumirea de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”.

Incursiunea în frământata istorie a „vechii școli de meserii” a fost urmată de prezentarea ofertei educaționale pentru anul școlar 2017-2018, după care, prof. Ginela Badiu, directorul adjunct al liceului a vorbit despre „Stadiile creației brâncușiene” care, împreună cu datele biografice ale vieții sculptorului au constituit apoi, baza de pornire a concursului ”Cine știe câștigă: Viața și opera lui Constantin Brâncuși”.

La concursul supervizat de prof. Ginela Badiu, au participat echipe de elevi din clasele a IX-a. Nu înainte ca, pictorița Maria Cubleșan, coordonatoarea Cercului de pictură „Art-Marie” să înmâneze conducerii școlii, un dar de suflet și potrivit evenimentului: un portret Constantin Brâncuși, realizat de domnia sa.

„Ziua Brâncuși – Ziua liceului” s-a încheiat cu vizitarea muzeului școlii și cu o serie de ateliere de lucru, organizate pe clase, în cadrul cărora, au avut loc diferite activități menite să pună în valoare creativitatea elevilor și abilitățile lor artistice și practice prin jocuri, pictură, bricolaj, experimente, cusături, modelare 3D etc. Sărbătoare fiind, nu au lipsit nici dulciurile și cofeturile, așa cum nu au lipsit nici vizitatorii, între aceștia numărându-se și elevii Clasei 0 de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.

Având în vedere numeroasele activități educative, culturale și distractive pregătite de conducerea liceului, de profesori și de elevi pentru „Școala Altfel”, trebuie să amintesc câteva dintre ele: participarea la Concursul de orientare turistică „Cupa Someșeană”, organizată de ASTRA Dej și Garnizoana Dej, excursie în Munții Țibleș, realizarea unui Circuit turistic de istorie locală „Dejul Meu”, „Salvează o viață”, activitate realizată cu ISU Cluj, „Târgul meseriilor” și „cireașa de pe tort”, „Balul Majoratului” care a încheiat o săptămână bogată în impresii și în noi cunoștințe dobândite altfel decât în mod obișnuit.

În viața unei instituții, la fel ca și în viața personală, există perioade și momente bune, realizări și satisfacții, bucurie și fericire, dar și momente de răscruce, cu încercări și eșecuri. Acum, la aniversarea a 15 ani de la primirea numele marelui sculptor, generațiile de elevi care au trecut prin băncile școlii pot privi în urmă cu mândrie, știind că au fost formați de un nucleu de cadre didactice și personal nedidactic, care a pus și pune suflet și energie în bunul mers al activităților liceului.

Oameni care și-au îndeplinit cu succes, menirea de dascăli, în slujba educației. Și, chiar dacă această școală este considerată medie prin numărul de elevi sau numărul de angajați, ea este MARE, datorită eforturilor depuse de cei care o slujesc. Să oferi un învățământ de calitate, să-i aduci pe adolescenți spre învățătură și să-i înveți o meserie de care să prindă drag, sunt suficiente motive pentru care Liceul Tehnologic „Constantin Bâncuși” din Dej să existe și să prospere.

M. Vaida

Foto: Oprișan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*