Europarlamentarul Mircea Diaconu a reeditat în acest an Turul României, prilej cu care, marți, 23 mai, s-a oprit șila Dej. Ediția 2017 a Turului României, derulat în perioada 2-24 mai, a inclus orașele Constanța, Brăila, Galați, Buzău, Câmpulung Muscel, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Deva, Reșița, Târgu Jiu, Arad, Zalău, Baia Mare, Dej și Vatra Dornei.
Prima ediție din „Ocolul României în 30 de zile” a avut loc în primăvara anului 2014, când Mircea Diaconu a parcurs aproape 5.400 km, pentru a se întâlni cu simpatizanții și susținătorii săi care au semnat pentru a-și depune candidatura la alegerile europarlamentare. În 2015, Mircea Diaconu a refăcut călătoria prin țară pentru a discuta despre activitatea sa în forul legislativ european și despre probleme care se aflau în atenția cetățenilor. Ediția din 2016 a turului nu a avut loc, europarlamentarul nedorind să interfereze cu activitățile electorale ale candidaților angrenați în campania pentru alegerile locale.
Traseul din acest an, asemenea celui din 2015, a inclus o serie de localități în care există obiective de patrimoniu aflate „în suferință” și care au fost selectate dintre cele semnalate pe site-ul https://www.mirceadiaconu.ro/harta.patrimoniului
„Harta Patrimoniului Rănit” este un proiect lansat de Mircea Diaconu în 2015 cu scopul de a atrage atenția asupra necesități salvării patrimoniului cultural românesc. Și asta, cât mai curând și profitând de instituirea în 2018 a Anului European dedicat Patrimoniului Cultural. Inițiativa Uniunii Europene, cu un potențial real de dezvoltare a unora dintre sectoarele culturale și creative europene și de stabilire a unor politici culturale pentru viitor, ar trebui să fie privită de Statul Român, drept o șansă pentru țara noastră de a-și etala valorile patrimoniale și de creativitate, o oportunitate ce ar trebui bine valorificată, mai ales în contextul în care România va deține, în 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene.
După-amiaza petrecută de europarlamentarul Mircea Diaconu la Dej, pe terasa cofetăriei „Lemnul Verde” (ea însăși parte a istoriei locale, veche de 155 de ani!) împreună cu câțiva dejeni interesați, dar și clujeni și sălăjeni veniți să-l întâlnească, a fost una relaxată, lipsită de formalism și extrem de bogată în idei și sugestii privind modalitățile de gestionare a valorilor noastre materiale și imateriale.
Din păcate, multe aberații și excese au dus la dispariția unor valori irecuperabile, în timp ce altele sunt supuse unor degradări continue, datorate ignoranței, lăcomiei, indiferenței etc. Cazul bisericilor din lemn din zona Dejului (Pintic, Ciubănca, Strâmbu, Sălișca etc.), situl dacic din Ciceu-Corabia, pe care Mitropolia din Cluj a găsit de cuviință să construiască o mănăstire, castelele medievale de pe Valea Someșului, dar și Ceterașii de la Frata sau tradițiile specifice satelor din acest areal geografic, au fost subiectele fierbinți abordate. Iar concluzia a fost că de noi depinde cum ne păstrăm propria identitate națională și cum și cu ce rămânem în istoria universală. Pentru că fără educație, fără o legislație fermă și respectată, fără implicarea cetățenilor, a administrațiilor locale și evident a Statului, Harta Patrimoniului va rămâne doar o hartă de pe care vor dispărea rând, pe rând toate obiectivele înregistrate. Avem patrimoniu, a fost mesajul europarlamentarului Mircea Diaconu, unul chiar foarte valoros, dar a avea nu este suficient. Este doar un motiv de laudă deșartă dacă nu știi să-i acorzi locul cuvenit și nu știi să-i valorifici potențialul.
La final, Mircea Diaconu a mulțumit celor prezenți, primar, viceprimar, directorul muzeului dejean, consilieri locali, președintele Astra Dej, cetățenilor urbei și celor sosiți din alte orașe pentru participare lor la această întâlnire încurajându-i pe toți să se implice în desfășurarea activităților care vor avea loc în contextul desemnării anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural. Totodată, i-a asigurat de susținerea sa, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură și de raportor din partea Parlamentului European pentru dosarul legislativ „2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural”, arătându-se deschis la orice sugestie sau proiect elaborat în beneficiul patrimoniului românesc.
Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949, Vlădești, Argeș) este actor, om politic și profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, fost director al Teatrului „Nottara” din București, membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL începând cu 2008, europarlamentar independent din 2014, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație în Parlamentul European (CULT), funcție în care a fost reales în ianuarie 2017, fiind propus din nou, ca independent, din partea grupului ALDE din Parlamentul European, al cărui membru este de la începutul mandatului de europarlamentar.
M. Vaida