O altfel de școală, la Muzeul Locomotivei din Dej-Triaj

O altfel de școală, la Muzeul Locomotivei din Dej-Triaj

Anticipând activitățile care vor face din ziua de 1 Iunie, o zi deosebită pentru copii, ceferistul Florin Nan, administratorul Muzeului de Locomotive din Depou Dej-Triaj a pregătit o surpriză, de proporții mici, dar cu un mare impact!

Este vorba de o expoziție de trenulețe în miniatură care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, oferind posibilitatea, atât copiilor, cât şi adulţilor de a se familiariza cu ceea ce înseamnă lumea modelismului feroviar: pasiune pentru trenuri, îndemânare, cunoștințe din domeniul ingineriei, tehnologiei, istoriei şi peisagisticii.

Un microunivers tehnic care-şi trăiește propriul ritm, fiind moştenirea unei pasiuni şi a unei munci migăloase. Cu o fascinantă atenţie pentru detaliu, Florin Nan a recreat o lume pe care o cunoaște bine, lăsând la sfârşit uşa deschisă copiilor și cine știe, printre ei va găsi și ucenicul potrivit să-i împărtășească dragostea pentru locomotive, cu o imaginaţie creativă, asemeni lui.

Primii vizitatori au sosit marți, 23 mai, cu prilejul activităților derulate în săptămâna „Școala altfel”, de la o grădiniță din oraș și de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, care au avut drept temă a zilei „Meseria, brățară de aur”.

De la expoziția de miniaturi, copiii au trecut apoi la locomotivele adevărate, iar în simulatorul de locomotive au fost instruiți despre cum și ce înseamnă să conduci un tren.

Muzeului Locomotivelor din Dej este singurul de acest gen din Transilvania şi numără în prezent 24 de exponate, toate recondiţionate şi funcţionale.
Muzeul a fost deschis în anul 1992, la iniţiativa unor angajaţi de la Depoul de Locomotive CFR Marfă din Dej, printre care se număra şi Florin Nan.

Florin Nan

Multe dintre exponate sunt extrem de valoroase, ajungând la 7 sau 8 sute de mii de euro. Printre „vedetele” muzeului se numără o locomotivă de război germană Skoda fabricată în 1945 şi o locomotivă Diesel electrică, unicat, fabricată în Elveţia și considerată în anul 1938, cea mai puternică din Europa, cu 4.400 cai putere.

În anul 2015, pasiunea și munca tenace depusă de Florin Nan a fost răsplătită cu o Diplomă de excelență „în domeniul feroviar, pentru conservarea patrimoniului”, decernată la București, în cadrul celei de a IX – a ediții a Galei Feroviarilor.

M.V.

Foto: Florin Nan

Video: Alex Prunean

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*