Cornel Itu a intervenit în problema ambulanțelor din județ

Cornel Itu a intervenit în problema ambulanțelor din județ

Situaţia ambulanţelor SMURD de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj este dezastruoasă. Inspectorul şef al ISU Cluj, col. Ion Moldovan, a supus atenţiei deputatului Cornel Itu faptul că instituţia pe care o conduce, şi care este responsabilă de intervenţii rapide cu scopul salvării vieţii cetăţenilor, are un număr de 5 ambulanţe şi o maşină medic de urgenţă defecte, costurile reparaţiilor prezentându-se astfel:                                           
      – ambulanţa B2 din Dej – 32.200 lei
      – ambulanţa B2 din Mociu – 17.000 lei
      – ambulanţa B2 din Turda – 7.000 lei
      – ambulanţa B2 din Cluj Napoca – 12.000 lei
      – ambulanţa B2 din Huedin (rezervă) – 5.000 lei
      – maşină medic de urgenţă din Cluj – 13.600 lei
 
Totodată, Cornel Itu a fost informat că bugetul ISU Cluj pentru reparaţii este consumat în totalitate. Ambulanţele sunt vechi, fiecare dintre ele depăşind durata de utilizare a acestora, în speţă 6 ani.

     Din pacate nu s-au mai facut achiziţii de ambulanţe de foarte mult timp şi acest lucru determină situaţia în care ISU Cluj se află la momentul actual. Ambulanţele sunt vechi şi necesită înlocuire, şi chiar dacă acestea se repară, nu mai prezintă siguranţă în exploatare întrucât se defectează foarte repede din cauza numărului mare de misiuni pe care le realizează – aproximativ 4.700 intervenţii în anul 2017.

    Aceleaşi probleme există şi la autospecialele de intervenţii la incendii şi alte calamităţi, parcul auto al ISU Cluj fiind compus din maşini a căror normă de casare este depăşită ( cca. 65 % au norma depaşită, unele dintre acestea chiar de 3 ori) şi sunt în intervenţie.
  
„Aşadar, majoritatea ambulanţelor SMURD de la ISU Cluj au un grad de uzură ridicat, iar reparaţia acestora implică costuri foarte mari. Din acest motiv, consider că cea mai potrivită ar fi accesarea de fonduri europene pentru achiziţionarea de noi ambulanţe şi am făcut o interpelare în acest sens către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne” – a declarat deputatul Circumscripției 13 Cluj.

„Problemele pe care le întâmpină ISU Cluj au fost ascultate de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Raed Arafat, care a alocat suma de 41.000 de lei pentru repararea a trei ambulanţe. Gestul este unul de apreciat, însă nu rezolvă pe deplin situaţia gravă în care se află una dintre cele mai importante instituţii ale Clujului, de care depind vieţile noastre în cele mai critice momente” – a mai declarat Cornel Itu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*