„ZILELE INFORMATICII DEJENE” – Ediția 2017

„ZILELE INFORMATICII DEJENE” – Ediția 2017

În perioada 22-27 mai, la Clubul Copiilor din Dej s-a desfășurat cea de a XVIII – a ediţie a Concursului Regional „Zilele Informaticii Dejene”. Organizat de instituţia gazdă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Palatul Copiilor Cluj, Primăria Municipiului și Centrul Cultural „Arta”, concursul (cuprins în CAERI 2017) a reunit peste 754 de lucrări de la participanți din 20 de județe din țară, plus București (Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vâlcea), respectiv, de la 43 de unități de învățământ (12 cluburi al copiilor, 6 colegii, 4 licee, 10 palate ale copiilor și 11 școli gimnaziale) și cu implicarea a 67 de cadre didactice/coordonatori.

Sufletul şi animatorii acestei ediţii, ca și a celor anterioare de altfel, au fost profesorii Oana-Liliana Broaina, Simion Suciu şi Vasile Ţîra, directorul Clubului Copiilor din Dej.

Concursul de informatică s-a desfășurat pe 7 secțiuni: Grafică, pe calculator și pe hârtie; Afișe, postere și felicitări, tot pe calculator și pe hârtie; Povești ilustrate; Prezentări multimedia în Power-Point; Pagini Web; Proiecte de mediu și Referate, din domeniile științific, tehnic, artistic, cultural, iar lucrările au fost grupate pe 5 categorii de vârstă, de la preșcolari, la liceeni.

Dată fiind mulțimea lucrărilor înscrise în concurs și calitatea foarte bună a acestora, sarcina juriului de a le selecta pe cele mai bune dintre cele foarte bune, n-a fost tocmai ușoară. Așa că, pe lângă premiile I, II, III şi menţiuni, juriul a mai acordat, suplimentar, premii speciale, premii pentru originalitate și diplome de participare. Dintre elevii Clubului Copiilor Dej, din rândul premianților fac parte: Camelia Tămaş, Diana Sava, Mihai Galea, Teodora Man, Tudor Tarţa, Timea Rus și Mureşan Denisa.

„Zilele Informaticii Dejene” s-au încheiat sâmbătă, 27 mai, cu festivitatea de premiere, la care a fost prezent primarul Costan Morar, și care a cuprins de asemenea, vernisarea expoziţiei cu lucrări de grafică, afişe, postere şi felicitări realizate de participanți. Tot cu acest prilej a avut loc lansarea albumului „Povești ilustrate” cuprinzînd 100 de poveşti originale, scrise şi ilustrate de copii.

Volumul cu numărul unu vine în completarea unui proiect început anii trecuți, în cadrul căruia au mai fost realizate albumele „Copilărie fericită” și cele având ca tematică sărbătorile de Crăciun şi de Paşti.

Menţionez că albumul „Povești ilustrate” se alătură lansării a două culegeri de probleme, una în limbajul C++ și una în limbajul Pascal, autorii acestora fiind elevii premiați pentru programare: Alexandru Man, Bogdan Pop, Raul Marton, Sergiu Szabo, Rareș Boldor, Mihai Moldovan, Noris Gavrilă, David Mureșan, Andrei Badea, Raul Balaș, Rebeca Duca, Cristina Groșan, Emanuel Pop, Ianis Bodor-Fülöp, Ianis Nagy, Mihai Ban, Răzvan Ciungan, Cristian Cîmpan și Pany Alexandru (clasele III-VII).

Felicitări organizatorilor și participanților la „Zilele Informaticii Dejene”, o competiție care ne demonstrează la fiecare ediție că programarea este accesibilă și la vârste mici, reprezintând o îmbinare între logică şi matematică, dar mai ales, între muncă şi perseverenţă.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*