Majoritatea utilizatorilor de internet distribuie informații personale on-line

Majoritatea utilizatorilor de internet distribuie informații personale on-line

Aproape două treimi (61%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani sunt mai tentați să arate altor persoane fotografii personale, în ipostaze delicate, cu ei înșiși, în timp ce majoritatea utilizatorilor de internet (93%) distribuie informații personale în mediul digital.

Rezultatele raportului Kaspersky Lab “Datele mele valoroase: potențiale pericole, despre obiceiurile oamenilor privind informațiile pe care le fac publice” arată că 70% dintre cei care navighează pe internet publică fotografii sau filmulețe cu copiii lor, iar 45% materiale video și fotografii “delicate” cu alții.

Totodată, aproape jumătate dintre utilizatorii de Internet (44%) își fac publice datele, în timp ce un respondent din cinci (21%) recunoaște că împărtășește date private cu persoane pe care nu le cunoaște bine sau chiar cu străini, limitându-și capacitatea de a controla modul în care acele informații sunt folosite.

Astfel, susțin experții în securitate cibernetică, utilizatorii se expun furtului de identitate sau riscului unui atac financiar, din cauza publicării unor date financiare și despre plăți (37%), a unor scan-uri după pașapoarte, permise de conducere și alte documente personale (41%) sau a parolelor (30%).

Cercetarea mai arătă că oamenii împărtășesc nu doar date, ci și dispozitive pe care își stochează datele, cu alte persoane. Mai exact, o persoană din 10 a spus unui necunoscut codul PIN de acces la dispozitivul folosit, iar una din cinci (22%) și-a lăsat dispozitivul neblocat și nesupravegheat, într-un grup. În plus, aproape un sfert (23%) dintre participanți au dat dispozitivul altcuiva ca să-l folosească o anumită perioadă.

Tinerii sunt mai tentați să arate altor persoane fotografii personale, în ipostaze delicate, cu ei înșiși: 61% dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani recunosc că fac acest lucru, comparativ cu doar 38% dintre persoanele de peste 55 de ani. Acest comportament este valabil și pentru informațiile financiare, respectiv pentru 42% dintre cei cu vârste între 16 – 24 de ani față de 27% dintre cei de peste 55 de ani.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*