Noi atribuții pentru polițiștii locali

Noi atribuții pentru polițiștii locali

Un proiect de lege ajuns pe masa Senatului propune ca Poliția locală să apară în toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.

Un grup de lucru format din 14 parlamentari a depus un proiect de lege care vizează activitatea polițiștilor locali. Potrivit Legii 155/2010, care reglementează activitatea Poliţiei locale, instituţia are atribuţii şi în privinţa circulaţiei pe drumurile publice, însă ele nu sunt precizate explicit.

În aceste condiții, Poliția locală va putea să îndrume, să controleze și să supravegheze circulația pe drumurile publice. De asemenea, polițiștii locali vor putea lua măsuri în cazul în care se constată încălcări legislative.

După intrarea în vigoare a Legii 155, Ordonanța 195/2002, care prevede atribuțiile poliției rutiere, nu a fost modificată, ajungându-se astfel la un vid legislativ. Au existat cazuri în care polițiștii locali au aplicat amenzi conform Legii 155, dar instanța le-a anulat. Au fost și cazuri în care instanța a susținut amenzile.

Proiectul inițiat de parlamentari modifică OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, adăugând și Poliția locală la toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.

Același vid legislativ a fost identificat și de Avocatul Poporului, iar instituția a inițiat un recurs pentru a se specifica faptul că doar polițistul rutier poate aplica amenzi, scrie digi24.ro.

sursă: realitatea.net

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*