Proiect de lege: acces gratuit pentru copii la toate tratamentele stomatologice

Proiect de lege: acces gratuit pentru copii la toate tratamentele stomatologice

Un proiect de lege depus la Parlament propune acces gratuit pentru copii la toate tratamentele stomatologice.

În România, 75% dintre copii au carii pe dinţii temporari iar 4 din 10, pe dentiţia definitivă. În plus, costurile legate de asistenţa medicală a copiilor pot ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20 % din salariu.

Iniţiatorul proiectului, deputatul Tudor Ciuhodaru, spune că puţine familii îşi permit toate costurile legate de asistenţa medicală a copiilor, ce poate ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20 % din salariu.

”Câteva tarife sunt în măsura a descuraja mersul la stomatolog pentru mulţi părinţi care doresc copii cu dinţi sănătoşi: simpla consultaţie ajunge la 90 de lei iar o extracţie este între 135 si 480 de lei. Din această cauză se temporizează prezentarea la consultaţii, se recurge la tratamente după ureche şi apar complicaţii, unele severe. Complicaţiile merg de la infecţii locale precum abcesul sau gangrena până la cele diseminate la nivel cerebral sau sistemic”, spune parlamentarul.

În plus, copiii care nu beneficiază de tratamentul corect al cariilor pot asocia tulburări de masticaţie şi fonaţie şi pot dezvolta infecţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor şi chiar severe afecţiuni cardiovasculare.

realitatea.net

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*