Revoluţia fiscală a PSD se amână

Revoluţia fiscală a PSD se amână

Introducerea impozitului pe venitul global, anunţată ca o „lovitură fiscală” de Guvernul Grindeanu se amână cu „2-3 ani”, a anunţat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Amânări vor fi şi în cazul majorărilor salariilor bugetarilor, medicii şi profesorii cărora PSD le promisese creşteri substanţiale de lefuri fiind puşi în situaţia de a mai aştepta cel puţin câteva luni pentru a simţi în buzunar efectele deciziei. Concret, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a transmis că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii, marţi, la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat şi Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.

După declaraţiile Olguţei Vasilescu, Viorel Ştefan a ieşit să dea explicaţii despre modificările anunţate, argumentând că „dacă s-ar fi operat de la 1 ianuarie, cu siguranţă nu ne atingeam ţinta noastră de la Finanţe. S-a luat în calcul şi că în 2017 s-au acordat avantaje salariale care s-au avut în vedere în fundamentarea pentru ceea ce se va întâmpla în 2018″. Ministrul Finanţelor a ţinut să sublinieze că implementarea Legii salarizării antrenează un procent de până la 9% din PIB, o cifră care apare în toate ţările cu o situaţie economică similară României.

Viorel Ştefan a anunţat, însă, că în ceea ce priveşte impozitul pe gospodărie „se lucrează în continuare” şi că un proiect de modificare a întregului Cod Fiscal va fi prezentat la jumătatea lunii iunie. Concret, ministrul Finanţelor a explicat că au existat discuţii pe tema schimbării modului de impozitare şi s-a ajuns la concluzia că sistemul poate fi mult îmbunătăţit şi că există mai multe probleme care ar putea apărea în implementare din cauza sistemului informatic al ANAF, motiv pentru care introducerea impozitului pe gospodărie va mai aştepta, probabil, 2-3 ani.

sursa: ziare.ro
foto: mediafax.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*