Sfințirea altarului bisericii din Cășeiu, protopopiatul Dej.
Cu prilejul Sărbătorii Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, sâmbătă, 24 iunie, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla a binecuvântat masa altarului și a sfințit iconostasul bisericii parohiale din Parohia Cășeiu, Protopopiatul Dej: „Aici nu este altceva decât casa lui Dumnezeu, poarta cerului și biserica greco-catolică” – era afișat la intrarea în biserica din localitatea care a dat Bisericii Greco-Catolice două mari modele de mărturisitori ai credinței: pr. Nicolae Pura (1913-1981) și pr. Silvestru Augustin Prunduș (1915-2004).
PS Florentin a fost întâmpinat tradițional de fiii acestei parohii, cu pâine și sare, prin cuvinte de bun-venit rostite de pr. Laurențiu Biriș, protopop de Dej, și pr. paroh Marius Fodor, prin salutul primarului com. Cășeiu care, alături de viceprimar și de alți invitați oficiali, au participat la celebrare. A fost alături de PS Florentin la această vizită pastorală Vicarul general nou-numit, pr. Călin Bot, care a venit și cu studenți ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, precum și pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, și pr. Ieromonah Laurian Daboc, superior provincial al Ordinului „Sf. Vasile cel Mare”, originar din Cășeiu. Au fost de față, de asemenea, zeci de preoți și câteva sute de credincioși, pentru că în această zi comunitatea greco-catolică din Cășeiu a rostit într-un glas prin părintle paroh: „încununăm bucuriile, greutățile și eforturile noastre și ducem la îndeplinire datoria sfântă față de cei ce ne-au precedat și au luptat pentru refacerea Bisericii noastre iubite, Greco-Catolice”.
Din cele menționate la citirea hrisovului ce a fost apoi depus în masa altarului, biserica a fost ridicată între anii 1996-2000 când, la 24 iunie, a fost sfințită de către PS Florentin, primind hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. În masa sf. altar s-au pus moaștele Sf. Maria Goretti, fecioară martiră. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a vorbit despre Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul pe care Biserica o celebrează în această zi de sărbătoare. În lumina acestui text evanghelic, a spus Ierarhul, „în primul rând vedem că Dumnezeu are un plan cu acest prunc, Ioan, apoi vedem că Dumnezeu lasă libertatea omului de a crede sau de a nu crede. Este important să știm că Dumnezeu poate face minuni, trebuie doar ca noi să avem urechi să primim cuvântul și ochi, să primim semnele, să le înțelegem. Suntem în fața mai multor minuni, care trebuie să întărească credința, nu să devină condiții ale credinței – faptele minunate care sunt învăluite în cotidian, de multe ori nu le vedem, nu le luăm în seamă. Când avem o dificultate, ne rugăm și în clipa în care am primit darul, ni se pare ceva firesc, nu credem că trebuie să mulțumim pentru el, sau, dimpotrivă, dacă ni se pare că Dumnezeu nu ne ascultă, ne revoltăm. Dar cuvântul lui Dumnezeu are timpul și locul potrivit de Dumnezeu în planul Său divin. De aceea, să primim cuvântul lui Dumnezeu cu încredere și să așteptăm cu răbdare împlinirea Lui.”
La final, PS Florentin a oferit câteva semne de apreciere, reamintire și mulțumire – diploma „Iuliu Hossu” a fost dată primarului Silviu Boldor, viceprimarului Adrian-Voicu Pura, Consiliului local, precum și tuturor binefăcătorilor din comunitate, între care, două diplome speciale pentru fam. Ciubăncan Dan și Corina și fam. Daboc Aurel și Eva, familii care au susținut și susțin parohia cu multă disponibilitate. Un dar simbolic a fost oferit, de către Ierarh, părintelui paroh Marius, o reprezentare în miniatură a statuii Sfintei Fecioare, adusă de la Fatima – în acest an al centenarului aparițiilor de la Fatima – semn prin care a fost invocată, de fapt, ocrotirea Maicii Sfinte asupra pr. Marius și a parohiei pe care o păstorește.
Vizită pastorală în Coplean și Căpâlna
Au urmat, după prânz, alte două vizite pastorale ale Episcopului în frumoasa regiune, primul popas fiind satul învecinat Coplean, aflat tot în grija pr. Marius, unde punctul liturgic pentru greco-catolici este o biserică romano-catolică gotică din sec. al XVI-lea, construită din piatră de la Castrul roman din Cășeiu.
Aici s-a oficiat o Oră canonică pentru credincioșii veniți să își întâlnească Episcopul. La Coplean, PS Florentin l-a vizitat pe pr. Gheorghe Bujor OSBM, preot și călugăr bazilian aflat la o vârstă înaintată, care trăiește singur și are grijă de albine, fiind întărit doar de credința de Dumnezeu pe care o are în suflet, într-o căsuță la marginea satului, lângă ruina unui vechi castel (construit în sec. XVIII de guvernatorul Transilvaniei din acea vreme). Cu lacrimi în ochi, părintele a dat o impresionantă mărturie despre Dumnezeu reamintindu-și o întâmplare din timpul comunismului: „Eram cu PS Dragomir, cu pr. Botiza și alții, și ne-a înconjurat securitatea, dar nu m-am temut! Am zis: nu mă tem! Nu am furat, eu doar m-am rugat! Pentru că mă rog, nu mă pot teme!”
A urmat, de la ora 17.00, Vecernia celebrată în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Căpâlna, cu pr. paroh Ionel Andraș și credincioșii care, cu mult timp înainte, au venit și rămas în biserică în rugăciune până la sosirea Preasfinției Sale. Și aici PS Florentin a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe parohieni, după care s-a deplasat în apropierea bisericii, unde a sfințit casa parohială. A fost o zi însorită de vară în care, prin vizitele făcute, PS Florentin a dus darul lui Dumnezeu și binecuvântarea în sute de familii, o zi dedicată credinței, rugăciunii și împărtășirii cu har și dar.
sursa: bru.ro