PROIECT: Persoanele cu dizabilități grave, să beneficieze de pensie de urmaș pentru toată viața

PROIECT: Persoanele cu dizabilități grave, să beneficieze de pensie de urmaș pentru toată viața

Persoanele cu handicap grav ar putea să primească pensie de urmaș pe viață sau pentru toată perioada infirmității. Proiectul de lege se află în dezbateri în cadrul comisiilor de la Senat.

Proiectul de modificare a articolului 84 al legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii va afecta pozitiv cele peste 800.000 persoane care sunt încadrate în categoria persoanelor cu dizabilități. Propunerea vizează ca persoanele cu dizabilități grave să poată beneficia de pensie de urmaș pentru toată viața sau pentru toată perioada infirmității. Ministerul Muncii spune că efortul bugetar nu ar fi mare, deoarece din cele 800.000 persoane, doar o mică parte rămân fără părinți.

În prezent legea spune că pensia de urmaș este acordată pentru beneficiari cu vârste de până la 16 ani, sau 26 de ani dacă urmează o formă legală de învățământ. Totuși, puțini beneficiază de ajutor în a doua situație, majoritatea renunțând la învățământ datorită facilităților aproape inexistente, inclusiv a personalului specializat pentru aceștia.

România înregistra, la 30 septembrie 2016, un număr de 779.814 persoane cu dizabilități, 36,53% dintre acestea având handicap grav, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*