Dulceața de afine, din cămara bunicii

Dulceața de afine, din cămara bunicii

Amintirile din copilărie se leagă invariabil de o anumită cămară. O cămară în care stăteau înșirate la răcoare zeci de borcane cu dulceaţă, păzite de mama, dar oferite pe ascuns de bunica.

Şi era atăt de minunat să guşti fructele dulci şi parfumate! Iar bunica ştia să facă dulceaţă din toate fructele pământului şi chiar din petale de flori. Credeam pe vremea aceea că este o mare artă să transformi fructele proaspete în amintiri dulci. Dar iată că nu este aşa de greu. Totul se reduce de fapt la răbdare şi la mare grijă.

În primul rând trebuie să ştiţi că puteţi face dulceaţă atât din fructe moi, cât şi din cele tari, din rădăcini (cum ar fi ghimbirul), din petale de flori (trandafiri, violete sau flori de dovleac), dar şi din unele legume, cum ar fi morcovii sau dovleceii. Important este ca ingredientele folosite să fie nevătămate şi suficient de coapte.

Se va pune mai mult zahăr la fructele acrişoare şi mai puţin la cele dulci. Şi totuşi, o cantitate de zahăr mult prea mare va face ca dulceaţa să se zaharisească repede, în timp ce o cantitate prea mică o va face să fiarbă prea mult, iar fructele (legumele, rădăcinile, petalele) își vor pierde din calități (culoare, aspect şi gust). Aşadar este nevoie de măiestrie pentru a echilibra cantităţile de zahăr şi fructe.

În plus, puteţi combina fructele pentru dulceaţă într-un mod creativ: nectarine cu nuci, ghimbir şi lămăie sau caise cu migdale, miere şi vanilie. Însă rețeta zilei de azi e una de sezon, delicată, fină și foarte sănătoasă!

Dulceață de afine

Pentru a o prepara, e nevoie de 1 kg afine, 1 kg zahăr, o lămăie.

Se curăță afinele şi se spală. Într-o cratiţă mai mare se pun: un strat de fructe, unul de zahăr, iar la sfârșit, încă unul de afine. Se stoarce lămâia şi se toarnă zeama peste fructe. Se acoperă şi se ţin câteva ore (sau chiar până a doua zi) să-şi lase zeama.

Cratiţa se pune la foc domol până se topeşte zahărul. Se ia spuma de la suprafaţă, apoi se poate mări flacăra. După ce s-a legat dulceaţa, se ia cratiţa de pe foc şi se acoperă cu un şervet fierbinte.

Cănd s-a răcit, se toarnă în borcane sterile şi se leagă cu celofan. Se păstrează în locuri răcoroase.

A fost rețeta scrisă și gătită de Simona Lazăr, rostită de Romeo Lupu la Antena Satelor și „retransmisă” de noi, către dumneavoastră!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*