Mănăstirea de la Vad și-a sărbătorit hramul: Sfântul Ștefan cel Mare

Mănăstirea de la Vad și-a sărbătorit hramul: Sfântul Ștefan cel Mare

Într-o lume ce se globalizează să ne iubim neamul, credința și țara asemena Sfântului Ștefan, pentru că nu poți iubi pe alții dacă nu îi iubești pe ai tăi! Nu putem să fim buni europeni dacă nu ne iubim neamul nostru!

Acesta a fost mesajul pe care Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului l-a transmis în Duminica a 4-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea din localitatea Vad, protopopiatul Dej, care îl are ca și ctitor pe Sfântul pomenit astăzi.

Având alături în slujire un sobor numeros de preoți, Ierarhul a sfințit altarul de vară nou ridicat în incintă, iar începând cu ora 9.00 Sfânta Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte, în cuvântul de învățătură, și-a exprimat admirația față de voievodul Ștefan cel Mare numindu-l icoană deplină și curată a sufletului romanesc.

De asemenea, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului le-a reamintit tuturor de unde vine denumirea Arhiepiscopiei noastre:

„Pildă de dragoste față de Dumnezeu și față de neamul nostru și de țară. Două ctitorii au rămas de la Sf. Ștefan cel Mare în Arhiepiscopia nostră: cea de la Vad și cea de la Feleac. De aceea se numește episcopia noastră a Vadului, Feleacului și Clujului”.

Obștea de călugări de la Mănăstirea „Ștefan Vodăˮ din localitatea clujeană Vad este condusă de Protos. Nicodim Pop, cel care la finalul Liturghiei i-a mulțumit pentru prezență și grijă arhipăstorului și a mulțumit și celorlați participanți de seamă Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al Arhiepiscopiei, Protopopului de Dej, Pr Ioan Buftea, stareților și duhovnicilor de la celelalte mănăstiri dar și preoților din parohiile învecinate.

Printre invitații de seamă s-a numărat și Academicianul Marius Porumb, unul dintre apropiații Mănăstirii de la Vad, care a subliniat importanța celor două mănăstiri, scaune episcopale, al căror ctitor principal este Sfântul Ștefan cel Mare:
„Vin aici la Vad de peste 50 de ani, așa cum și meseria mea o fac de 50 de ani, aceea de istoric de artă, de apărător al monumentelor neamului românesc. Iorga spunea despre Ștefan că a iubit neamul și țara din clipa întâia până în cea din urmă, așa să-l iubim și noi pe Ștefan pentru că este un Sfânt al românilor. Vreau să vă mai spun că anul viitor România împlinește 100 de ani, este extrem de important să sărbătorim acest lucru așa cum se cuvine”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea bistrițeană Piatra Fântânele.

Situată în satul Vad, protopopiatul Dej, biserica monument istoric având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost ridicată de Voievodul moldovean Ștefan cel Mare pe ruinele unei vechi sihăstri construită de (sau în timpul) frații Balc și Drag pe la sfârșitul veacului XIV, neștiindu-se însă data concretă de atestare. Cei mai mulți istorici vorbesc despre sfârșitul anilor 1400 începutul anilor 1500, atunci când Ștefan cel Mare i-a sub stăpânire cetatea Ciceului. În ultima vreme ctitoria ștefaniană de la Vad, una dintre cele mai vechi biserici de piatră ale românilor transilvăneni, a funcționat doar ca monument istoric, restaurant de Direcția Monumentelor Istorice. La inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în 1 februarie 2012, s-a redeschis vechea ctitorie a lui Ștefan cel Mare, care funcționează ca mănăstire, având o obște de 3 viețuitori.

sursa: mitropolia-clujului.ro
Foto: Dumitru Cucură

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*