România, primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore

România, primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore

În România se înregistrează 8.500 de mame minore anual şi peste 40.000 de copii abandonaţi. Cele 8.500 de mame minore din fiecare an ne situează pe primul loc în Europa. S-a ajuns la situaţia în care din 1.000 de femei care nasc, 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort, iar dacă naşterea are loc, există riscul major ca acest copil să fie abandonat. Peste 40.000 de copii sunt abandonaţi în România la care se adaugă alţi 300.000 lăsaţi în grija rudelor.

Aceste statistici situează țara noastră pe primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore. În același timp, rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, ceea ce indică lipsa educaţiei pentru sănătate şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial, arată Fundaţia World Vision România, într-un comunicat remis presei.

Fundaţia World Vision România, compania farmaceutică MSD România şi Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei au organizat, în cursul săptămânii trecute, „Women Health Medical Launch”, un eveniment pentru medicii de familie din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui, în cadrul proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, program de reducere a mortalităţii materne în ţara noastră, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului, peste 100 medici de familie din cele trei judeţe au participat, în cadrul proiectului, la cursuri de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF. Cele trei cursuri vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de către medicii de familie. Un al patrulea curs este destinat instruirii la distanţă a asistenţilor medicali.

Cele trei cursuri vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de către medicii de familie. Un al patrulea curs este destinat instruirii la distanţă a asistenţilor medicali. Cu acest prilej, World Vision România a lansat aplicaţiile de telefonie mobilă pentru asistenta gravidei şi pentru calendarul menstrual. „Aplicaţiile de telefonie mobilă clasică sunt soluţii simple, eficiente, de tip sms alert, care informează femeile vulnerabile în privinţa calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, în perioada sarcinii. A doua aplicaţie, ‘Calendarul ovulaţiei’ este, la rândul ei, o metodă necesară, simplă şi utilă de identificare a perioadelor fertile la femei, în scopul prevenirii sarcinilor nedorite şi avorturilor”, a declarat managerul proiectului, Cornelia Paraschiv Scărlătescu

Proiectul implementat în România de World Vision se derulează pe o perioadă de trei ani în judeţele Vâlcea, Dolj şi Vaslui şi se adresează unui număr de 15.000 de femei cu vârste între 15 şi 40 de ani din 30 de comunităţi rurale.

Dar asta nu e de ajuns. Putem schimba educaţia în şcoli, putem întocmi mai multe statistici despre acest fenomen, putem implementa o sumedenie de programe derulate de fel de fel de fundaţii, spun experţii; rata fetiţelor care devin mame nu va scădea dacă părinţii nu se implică în creşterea copiilor, dacă societatea nu vede acest fenomen ca pe ceva anormal, iar sistemul de asistenţă socială nu este mai restrictiv, adică să fie accesibil doar pentru tinerele care îşi termină studiile.

„Nici o mamă nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale şi maternale.

Proiectul ‘Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame’ are o valoare de 500.000 de dolari şi a fost câştigat de World Vision pentru România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, precizează comunicatul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*