Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, la Dej

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, la Dej

Miercuri, 12 iulie, în Biserica Spitalului Municipal Dej, cu hramul „Sfinților Doctori fără de arginți și făcători de minuni Cosma și Damian”, credincioșii au participat la o slujbă religioasă dedicată cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos, săvârșită de părintele paroh Pavel Pop, Maica Domnului Prodromița fiind cel de al doilea hram pentru bisericuța din Dej.

Sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Sfântul Munte Athos, este prăznuită în calendarul bisericii ortodoxe, la 12 iulie. Prodromiţa înseamnă „înainte-mergătoarea“ și, potrivit istoriei zidirii Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, „primul stareţ, Nifon, se gândea în ce chip ar putea dobândi o sfântă icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Pentru aceasta, în anul 1863, stareţul Nifon, însoţit de ieroschimonahul Nectarie, a venit în România, la Iaşi, căutând un bun zugrav care ar fi primit să picteze icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe.

L-au aflat pe un bun zugrav bătrân, Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie propunerea celor doi monahi, începând cu multă evlavie a lucra cu bună sporire la veşminte şi celelalte părţi ale icoanei, lăsând ca Sfintele Feţe să le facă pe urmă, după cum era obiceiul său. După ce a terminat de zugrăvit veşmintele a început a lucra la Sfintele Feţe, însă după multe încercări şi osteneli chipurile erau schimonosite, având o înfăţişare neplăcută. Pentru aceasta era foarte mâhnit, dar într-o zi, mergând să înceapă lucrul, văzu înspăimântat că Sfintele Feţe erau cu desăvârşire îndreptate, pline de dumnezeiesc har şi veselie. O copie a acestei icoane minunate se află în Bucureşti, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Ea este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos, atât în ceea ce priveşte pictura, cât şi ferecătura, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre preţioase.

Copia Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Patriarhal, a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, odată cu sfinţirea paraclisului.

La Dej, o copie a celei de la Muntele Athos a fost pictată și donată bisericii de doamna Alice Botezan, iar sfințirea acesteia a a fost săvârșită, la 12 iulie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*