Istorie militară la confluența Someșurilor

Istorie militară la confluența Someșurilor

Baza 4 Logistică „Transilvania” din Dej a fost vineri, 21 iulie, gazda lansării volumului Regimentul 81 Infanterie ,,Dej” 1919-1940 semnată de colonel (r) Gheorghe Tanco (Editura Risoprint, Cluj-Napoca 2017), carte document ce se încadrează tematic între numeroasele apariții istoriografice legate de aniversarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Totodată, apariția unui volum de istorie militară despre cel dintâi regiment românesc înființat la confluența Someșurilor, reprezintă pentru dejeni, și nu doar pentru ei, un bun prilej de a cunoaște o parte majoră din evenimentele petrecute în perioada interbelică, avându-i ca protagoniști pe ofițerii și militarii Regimentului 81 Infanterie.

Desfășurat în cadrul Zilelor Municipiului Dej, manifestarea s-a bucurat de prezența primarului Costan Morar, general locotenent (cu 3 stele) (r) Alexandru Rus, general de brigadă (r) Timar Gheorghe, ofițeri, subofițeri și militari, activi și în rezervă, din garnizoanele Dej și Bistrița, gazda evenimentului fiind comandantul Garnizoanei Dej, colonel Gabriel Boțoc.

Despre carte și autor au vorbit: colonel (r) Ioan Cordovan, președintele de onoare al Asociației Județene Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu” din Bistrița și Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, Șeful Serviciului Cultură din cadrul Primăriei dejene. Acesta din urmă, semnează prefața și introducerea la volumul apărut sub îngrijirea sa.

Deși nu este istoric ca formație, col. (r) Gheorghe Tanco și-a propus să respecte cu acuratețe adevărul istoric, și o face cu deplin profesionalism. Viziunea de ansamblu și abordarea operațiunilor militare este redată cu minuțiozitate de către autor, el însuși militar de carieră și bun cunoscător și mânuitor al instrumentelor specifice cercetării în domeniul istoriei militare.

Sunt precizate, cu exactitate, zilele și orele când s-au petrecut evenimentele, numărul de pierderi, de prizonieri luați, de participanți la acțiuni, numărul efectivelor, numele combatanților de la soldat la general. Toate aceste informații, dintre care multe sunt inedite, au fost extrase din Registrele de operații și alte documente oficiale ale Regimentului 81 Infanterie Dej, păstrate în Arhivele Militare Române de la Pitești și la Muzeul Militar Național din București.

Structurat pe cinci capitole, cartea pornește de la situația politico-militară existentă în România la sfârșitul Primului Război Mondial și necesitatea creării armatei ardelene imediat după Marea Unire, înființarea Gărzilor Naționale române constituind nucleul viitoarelor regimente din Transilvania. Bine documentată, volumul se concentrează pe modul de constituire a Regimentul 81 Infanterie Dej, pe campania din Ungaria împotriva trupelor bolșevice conduse de Bela Kun, revenirea în cazarmă după înfrângerea comuniștilor unguri și evoluția regimentului până la al Doilea Război Mondial, cu accent pe relatarea evenimentelor petrecute în septembrie 1940, ziua în care s-a emis ordinul de părăsire a teritoriilor cedate Ungariei, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Lucrarea relatează de asemenea, cu obiectivitate, starea de spirit din rândul populației civile în general și a armatei române în special, în acel moment istoric dramatic.

Suferința de atunci, din războaie, este mult mai dureroasă, mult mai nimicitoare, prin literatură, printr-o carte scrisă, determinându-ne pe noi toți, contemporanii, să combatem cu înverșunare și hotărâre, conflictul uman, să combatem războaiele, să combatem subjugarea umană, să luptăm pentru anihilarea terorismului și a oricăror alte forme de umilire umană. Eu personal, cred că este momentul să spunem STOP războaielor. Cartea de față, „Regimentul 81 Infanterie Dej”, este cu totul alt ceva. Este o carte dedicată împlinirii a 100 de ani de la Primul Război Mondial, dedicată Marii Unități Naționale, a realizării unei Românii întregite. Este o carte dedicată luptei pentru întregire națională, a unui popor care a fost înrobit, a fost un popor subjugat, umilit, deposedat de bogățiile lui, de dreptul lui la libertate și independență, de către cei care nu au avut niciun drept asupra acestui teritoriu. Este o carte dedicată împlinirii a 98 de ani de la înființarea acestui renumit regiment. Este cel mai bun prilej de a face noi pași pentru cunoașterea istoriei orașului Dej, a oamenilor de la confluenta Someșului care au realizat „punți de legătură între trecut și prezent” – au fost cuvintele rostite de colonel (r) Ioan Cordovan, la încheierea expunerii domniei sale.

După un scurt incurs în istoria militară a Dejului, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, făcută de istoricul Constantin Albinetz, au vorbit despre carte, autor și istoria devenirii Regimentului 81 Infanterie Dej: col.(r) Gheorghe Tanco, primarul Costan Morar, col. Gabriel Boțoc, col.(r.) Viorel Vaida și general locotenent (r) Alexandru Rus. Concluzia fiind una unanimă: această lucrare deosebit de interesantă, vine să îmbogățească istoriografia locală și națională, iar autorul, col.(r) Gheorghe Tanco, merită pe deplin felicitările și întreaga considerație a comunității dejene.

„Regimentul 81 Infanterie Dej”, a fost înființat conform „Anexei nr.6” din Ordinul nr.458 al Comandamentului General Teritorial din Sibiu, din luna februarie 1919, având denumirea reală, în momentul constituirii sale, de „Regimentul de Infanterie Dej”, cu un efectiv de 2644 militari, din care 64 ofițeri și 2580 trupă. Regimentul 81 Infanterie a fost înlocuit, în 1968, cu Regimentul 223 Mecanizat. Tradițiile de luptă ale Regimentului 81 Infanterie au fost preluate de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” înfiinţată în Garnizoana Dej, la data de 1 martie 1995, prin reorganizarea Regimentului 223 Mecanizat şi a Divizionului 55 Artilerie Antiaeriană. Începând cu data de 4 ianuarie 2001, comandamentul brigăzii s-a redislocat în Garnizoana Bistrița.

M. Vaida

Foto: Oprișan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*