Retrospectiva Elena Szervaczius, la Galeria de Artă din Dej

Retrospectiva Elena Szervaczius, la Galeria de Artă din Dej

„Zilele Dejului”, deși au fost mai sărace în evenimente culturale ca altădată, au marcat totuși un moment de excepție în lungul șir de „manifestări” lipsite de consistență, prin organizarea de către Muzeul Municipal Dej a expoziției „Retrospectiva Elena Szervaczius”.

Vernisată sâmbătă, 22 iulie, de către prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului dejean, expoziția omagiază o personalitate artistică de referință pentru Dej, „Cetățean de Onoare” al municipiului și o profesoară care și-a lăsat amprenta asupra multor generații de elevi. La eveniment, alături de reprezentanții administrației locale, delegațiile franceze din Le Quesnoy și Beauvais, prezente în oraș, foști prieteni și elevi ai pictoriței, cadre didactice sau simpli iubitori de artă, a fost prezent și fiul regretatei artiste, arhitectul Victor Laszlo Szervaczius.

Despre lucrările artistei, multe din ele aflate în colecții particulare și expuse pentru prima dată pe simezele galeriei dejene, a vorbit prof. dr. Loredana Tomșa. Subliniind valoarea de colorist al Elenei Szervaczius, care se remarcă prin multitudinea de nuanțe de gri folosite, de alb și de culori pastelate, mult mai dificile de transpus pe pânză decât culorile „tari”, Loredana Tomșa a vorbit cu profesionalism despre temele predilecte ale artistei și despre impactul vizual și emoțional pe care îl au tablourile asupra privitorului.

Despre artistă, despre generozitatea și modestia care au însoțit-o întreaga ei viață, au vorbit doi dintre cei care au cunoscut-o foarte bine: prof. Ioan Mureșan și ing. Liviu Gavrilescu, ambii fiind pasionați colecționai de artă.

Fascinată de culori, de arhitectură și de Italia, la îndemnul maestrului Alexandru Mohi, care i-a fost profesor de desen în timpul liceului, Elena Szervaczius (1932-2015), a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, avându-i ca profesori pe Teodor Harșia, Petre Feier și Aurel Ciupe. După absolvirea facultății, în 1958, este repartizată la Liceul „Andrei Mureșanu” din Dej, unde va rămâne până la pensionare, în 1987.

Dacă în școală se punea accent mai mult pe desenul tehnic, la cercul de pictură pe care l-a condus fără întrerupere timp de 20 de ani, Elena Szervaczius a putut în schimb să lucreze liber cu elevii, parte din ei fiind astăzi plasticieni sau arhitecți consacrați: Eva Solymossy-Lukacs, Marin Gruia, Liliana Moraru, Alexandru Jakabhazi, Ovidiu Păcurar, Edita Prodan, Mariana Petrean, Aurelia Chișu, Dorin Munteanu – fapt ce a constituit principala satisfacție a anilor petrecuți la catedră.

Cariera didactică nu a împiedicat-o pe Elena Szervaczius să-și împlinească destinul artistic. Începând cu 1959, artista a fost o prezență constantă pe simezele galeriilor de artă din Cluj-Napoca, Dej, Reghin, Baia Mare, Iași, București, Satu-Mare, Le Quesnoy (Franța) etc., în cadrul unor expoziții personale și de grup, județene, interjudețene și naționale. Lucrările ei se găsesc în colecții particulare din țară și din străinătate și la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. În 1994 i-a fost decernat premiul ASTRA pentru întreaga activitate, iar în septembrie 2002, Primăria și Consiliul Local Dej i-a înmânat titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Dej”.

Rezultat al unor rafinate și îndelungi decantări artistice, tablourile Elenei Szervaczius reconstituie plaiuri someșene, arhitecturi medievale sau arborescențe florale, toate iradiind un sentiment lăuntric al libertății descătușate de convenții. Sentimente care, transmise privitorului, oferă ochiului și sufletului o minunată „oază” de seninătate, candoare și frumusețe.

Expoziția găzduită de Galeria de Artă din Dej va rămâne deschisă publicului până în data de 31 august a.c.

M. Vaida

sursa: http://ziarulfaclia.ro/la-galeria-de-arta-din-dej-retrospectiva-elena-szervaczius/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*