Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, astăzi, 26 iulie, o dezbatere publică pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate, care ar putea asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate. Proiectul de lege nu impune schimbarea cărţii de identitate actuale, astfel că cei care refuză obţinerea cărţii de identitate electronice pot opta în continuare pentru cea simplă.
„Astăzi este în vigoare o lege prin care actele de identitate includ, obligatoriu, un CIP. Pentru că de trei ani de zile această lege trebuia pusă în aplicare, și pentru că tot de trei ani de zile a existat o dezbatere a societății civile legată de aceste CIP-uri, propunem o flexibilizare a abordării acestei legi și introducem un principiu care este absolut firesc și care răspunde și cerințelor, și opțiunilor, și credințelor tuturor cetățenilor români.
Este principiul de a opta pentru o carte de identitate simplă sau cartea de identitate electronică, având un CIP care să permită accesul la diverse facilități pe care informatizarea, tehnologizarea o dau în momentul de față”, a declarat șeful Direcției Informare și Relații Publice a MAI, Marius Tache, citat de Mediafax.
Acesta a explicat că viitoarea carte electronică va conține un singur CIP, care va permite accesarea serviciilor electronice, stocarea în condiții de siguranță a datelor biometrice ale titularului, precum și utilizarea semnăturii electronice.
Alte elemente de noutate vizează semnătura olografă, dimensiunea asemănătoare unui card bancar și inscripționarea față-verso.
„Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe lângă faptul că oferă posibilitatea cetățeanului să opteze pentru CI sau CIE, vine și cu o altă schimbare și anume, opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera și pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CIE pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conține amprentele acestora”, a mai spus Marius Tache, precizând că prima carte de identitate electronică ar putea fi emisă în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la constituirea statului modern român.
Noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, preț ce va fi suportat de cetățean, și va avea dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar.
În momentul în care vom opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua și funcțiile cardului de sănătate, conform inițiatorilor proiectului, citați de Agerpres. Noua carte de identitate va fi inscripționată față-verso, va conține data nașterii și semnătura olografă. Opțional, aceasta va cuprinde și imaginile amprentelor a două degete.
Chiar dacă au apreciat modificările operate față de proiectul aprobat în 2013, reprezentanții societății civile prezenți la dezbatere au cerut insistent oficialilor MAI să renunțe definitiv la cărțile de identitate electronice. Argumentele au fost de la cele de ordin financiar (cheltuielile mult prea mari pentru introducerea acestui model de CI) până la cele de ordin religios.
În cadrul dezbaterii s-a cerut și eliminarea codului numeric personal. Pentru că nu au fost mulțumiți de răspunsurile primite, reprezentanții unor organizații civile au cerut inițierea unei noi dezbateri.