Macaroane milaneze, ca în  Epoca de Aur!

Macaroane milaneze, ca în Epoca de Aur!

Macaroane milaneze… ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea „Epocii de Aur” să fi fost vreo criză la macaroane. Rudimentare şi grosolane, erau totuşi gustoase atâta vreme cât mesenilor le erau străine spaghetele, penele sau rigatoni de astăzi. În perioada comunistă, pe lângă cartofi şi varză, macaroanele erau ingredientele de bază ale meselor de zi cu zi. Să nu mă bănuiți de nostalgii, dar rețetele astea fac parte din istoria noastră culinară. Așa că se cuvine să ni le reamintitm, din când în când…

De regulă, macaroanele le mâncam sub formă de budincă. Brânză de casă, lapte şi ouă de ţară de la bunici şi unt cumpărat de la o „cunoştinţă”, care-l aducea la calup, învelit în plastic. Era gras, de o culoare galbenă, care mi se părea nefirească (constrastând puternic cu albul margarinei cu care ungeam sandvişurile pentru școală) şi foarte tare.

Ei bine, pentru un pachet mai zdravăn de macaroane (cam 700 de grame) erau necesare cam un sfert de kilogram de parizer (sau alt mezel, după posibilităţi), o jumătate de litru de sos tomat, 250 g unt (care putea fi înlocuit cu margarina, în caz de necesitate culinară). Mai întâi, se călea în o parte din cantitatea de unt parizerul tocat, turnându-se şi sucul de roşii.

Unele gospodine mai adăugau şi o ceapă-două, pentru gust, şi poate puţin usturoi. Într-o tavă unsă bine cu restul de unt se puneau macaroanele fierte, compoziţia de parizer cu sos şi se lăsau în cuptor, având grijă să se înţepenească bine uşa cuptorului, folosind ustensile improvizate (ca un făcut, nu cred că am văzut în acea vreme vreun cuptor care să nu fie „dotat” cu un dop de plută, ca să nu răsufle şi să se lase copturile). În unele cărţi de bucate însă, gospodinele erau îndemnate să pregătească pentru familie macaroane milaneze.

Dacă tot nu puteau să viziteze oraşul italian, măcar să-l guste bucată cu bucată. Apropo – umbla o vorbă-n epoca aceea: cărțile de bucate erau cele mai grozave cărți de ficțiune ale vremii! Însă rețeta care urmează nu are nimic fantastic în ea. Doar numele, căci cei din Milano n-ar fi gătit niciodată macaroanele așa…

Macaroane milaneze (rețeta)

500 g ciuperci proaspete sau conservate, 200 g şuncă (cea mai bună era cea de Praga, dar mergea şi cea presată, la conservă), 200 g caşcaval, 200 g unt, o jumătate de litru de sos tomat şi, fireşte, macaroanele, tot vreo 700 de grame. Cantităţile erau suficiente pentru a pregăti zece porţii, luându-i astfel în calcul şi pe vecinii pofticioşi care adulmecau pe la uşi. Ciupercile, tăiate lamele, erau înăbuşite în unt, adăugându-se apoi şunca tocată, sosul tomat şi condimentele. Se rădea deasupra caşcaval ras şi se mâncau repede-repede.

sursa: Simona Lazăr, radioromania.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*