Concurs național de investiții stupide

Concurs național de investiții stupide

Zeci de milioane de lei sunt aruncate pe construcții inutile. În timp ce 40% din români încă folosesc buda din fundul curții, autoritățile investesc în cămine culturale, săli de sport sau în parcuri în mijlocul câmpului. Stupizenia este cu atât mai mare cu cât cu banii aceștia s-ar fi putut crea locuitorilor condiții de secol XXI. Așa cum s-a văzut, an de an, guvernare după guvernare au folosit Compania Națională de Investiții pentru a-și plăti datoriile post-campanie electorală.

Parcuri și școli pustii

Nu putem trece cu vederea Parcul Municipal Vest din Ploieşti, amenajat între centură şi Gara de Vest, în cadrul unui proiect de 70 milioane lei. Presa a relatat că acesta a fost inaugurat în vara trecută, cu puţin timp înainte de alegeri, înainte de a fi 100% gata. Printre alte critici s-a numărat lipsa totală a umbrei, deoarece pomii sunt de înălțimea unui copil de cinci ani. De altfel, o mare parte din vegetația plantată deja s-a uscat, iar la toate acestea se adaugă și accesul dificil. De vină a fost probabil şi lipsa de întreţinere, care făcuse ca la numai câteva luni de la deschidere parcul să fie invadat de buruieni. O altă risipă a reprezentat-o hipodromul renovat cu 78 milioane lei, criticat ca având probleme de design şi execuţie, care îl fac impropriu curselor de cai. Nici la capitolul școli nu stăm prea bine. Presa locală a relatat despre unităţile de învăţământ renovate cu sute de mii de lei în comuna timişeană Sacoşu Turcesc, asta, deşi ele nu mai funcţionează de ani buni. O situaţie similară se întâlneşte la Frăţileşti, în Ialomiţa, unde şcoala a fost modernizată pentru a fi închisă la puțin timp după inaugurare, din lipsă de elevi.

Autorităţile nu s-au dat înapoi nici de la a cheltui din puţinii bani pe care îi au la dispoziţie pentru locuri de joacă între blocuri abandonate (în Mătăsari, judeţul Gorj), pentru o clădire de cinci milioane euro fără utilităţi (în Tulcea), pentru o groapă de gunoi de un milion de euro nefolosibilă (la Ioneşti, în Vâlcea), pentru un parc de un milion de euro în mijlocul câmpului (la Brăila), sau în cheltuieli anuale de cinci milioane de euro pentru un aeroport de pe care nu decolează niciun avion (la Arad). Iar cazurile de mai sus, semnalate de-a lungul ultimilor ani, sunt cu atât mai revoltătoare cu cât respectivele sume ar fi putut fi investite cu mult mai mult folos în infrastructura de transport, în reţelele de utilităţi, în educaţie sau în sănătate.

Bani degeaba

Compania Națională de Investiții se pare că a fost o vacă de muls pentru toate guvernările. A fost modul prin care societățile afiliate politic au primit contracte de lucrări. Poate că unele erau neapărat necesare, dar altele s-au potrivit fix ca nuca-n perete. Alte investiții au fost făcute și ulterior abandonate.

Nu puține sunt localitățile din țară fără apă curentă, dar în care primarii au construit parcuri sau săli de sport inutile, în valoare de zeci de mii de euro. Cele mai recente statistici arată că în aproape 40% din locuințe WC-ul este în curte, în timp ce media europeană este de sub 3%. În loc să modernizeze localitățile și să creeze condiții de trai la nivelul secolului XXI, autoritățile au declanșat, în ultimii ani, o adevărată avalanşă de investiţii în stadioane moderne sau cămine culturale. Problema este că în multe cazuri echipele de fotbal care ar fi urmat să joace acolo fie aveau probleme financiare serioase, fie activau în ligi inferioare şi atrăgeau foarte puţini spectatori sau pur și simplu nu mai existau. La Târgu Jiu, de pildă, arena de 12.500 de locuri a clubului Pandurii urmează să fie gata, după o investiţie de peste 20 milioane euro. Problema este că echipa a intrat în insolvenţă. Și la Craiova se construieşte un stadion nou, cu 30.000 de locuri. Investiţia este de 55 milioane euro. La nivel mai mic, este deja celebru cazul terenului de fotbal în pantă despre care presa a tot scris, care a costat 600.000 lei, sau al terenului de sport din satul mureşean Tonciu, în care au fost investite 18.000 euro, deşi are pe unul din colţuri un stejar secular. În 2015, primarul Ioan Milăşan spunea că nu a vrut să taie copacul deoarece acesta era un adevărat simbol al localităţii.

În Capitală, un bazin de înot nou-nouț este pustiu. A fost gata în anul 2015 și a costat 6.264.418 lei. Este situat în incinta Școlii nr. 25 din cartierul Colentina şi a fost dat spre administrare Sectorului 2. Zeci de oameni s-au arătat interesaţi de respectivul bazin, dar conducerea școlii a răspuns tot timpul că este închis. O altă problemă este tot la această școală. Este vorba despre sala de sport. Aceasta a fost renovată cu suma de 6.264.419 lei – cu un leu mai scump față de costul bazinului de înot, construit de la zero. La doar câteva luni de la finalizarea renovării, în sală a început să plouă, parchetul montat peste cel vechi a început să se umfle, iar de tencuială și de zugrăveală s-a ales praful.

Eduard Pascu
http://www.cotidianul.ro/autor/eduard-pascu/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*