Cartofi la cuptor,  aromați cu paprika (rețetă ardelenească)

Cartofi la cuptor, aromați cu paprika (rețetă ardelenească)

În urmă cu aproape 500 de ani, atunci când primii cartofi au trecut oceanul şi au ajuns pe coastele Europei, nimeni nu îşi imagina că ei vor stârni o adevărată „revoluţie”, foarte multe dintre preparatele de astăzi având ca ingrediente principale, hrănitoarele tubercule.

Încet, dar sigur, cartofii s-au strecurat în toate gospodăriile şi sunt, de foarte multe ori, la îndemâna tuturor, atunci când masa trebuie pregătită uşor şi repede.

Pot fi serviţi copţi, prăjiţi sau fierţi, sub formă de supă, ciorbă, garnitură pentru fripturi, umplutură pentru plăcinte etc. Important este că ei vă vor asigura energia de care aveţi nevoie datorită conţinutului ridicat de fibre, vitamine şi minerale.

Şi, cum întotdeauna în cămară avem la îndemână căţiva cartofi, ei pot fi mereu soluţia de rezervă. Iar dacă şi reţetele sunt simple şi ușor de preparat, nici nu mai trebuie să stăm pe gânduri. Masa e aproape gata!

Așadar, să gătim, împreună, Cartofi aromaţi cu paprika, la cuptor. Rețetă simplă a satului ardelean din ultima jumătate de mileniu.

Avem trebuință de: patru cartofi de mărime medie, două linguri de unt – sau de ulei, un sfert de linguriţă de busuioc sau cimbru uscat, patru linguri de parmezan ras (facultativ), paprika, mujdei de usturoi.

Cum procedăm? Se freacă cartofii cu o perie şi se taie în două, pe lungime. Se topeşte untul sau se înfierbântă uleiul şi se tăvălesc jumătăţile de cartof. Se presară busuioc sau cimbru, parmezan – dacă nu-i zi de post – şi paprika. Într-un vas termorezistent se pun cartofii aşezaţi în cerc şi se așază în cuptor. Se întorc din când în cănd până când se înmoaie şi pot fi străpunşi de dinţii unei furculiţe. Se servesc cu smăntănă proaspătă ori cu mujdei de usturoi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*