Pe fondul știrilor despre faptul că în unele țări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face câteva precizări într-un comunicat remis presei.
Scandalul a început când mai mulţi retaileri din Olanda, Germania şi Belgia au anunţat că retrag milioane de ouă de pe piaţă după ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil în produsele respective. De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost închise temporar, iar autorităţile au demarat o investigaţie. Testele efectuate au arătat un nivel ridicat de Fipronil în produse, o substanţă care este folosită în mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisă în cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cantităţi mari, Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor, scrie News.ro
Conform ANSVA, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens și nu există nicio informație care să arate că produsele afectate au intrat pe piața din România.
„Din datele pe care le deținem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătății, instituția competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Natională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe baza de fipronil (substanța activă). Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Național de Referință din subordinea ANSVSA a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conține Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competențelor specifice). Acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, școli,închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare)”, se arată în comunicat.
Trebuie să precizăm că Fipronilul este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnitele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca și substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman
Utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucțiunile de folosire și domeniul pentru care este destinat.
Fipronil mai este utilizat și în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca și produs antiparazitar.
ANSVSA monitorizează atent această situație și, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în țara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcție de situație.
Sursă: Comunicat ANSVSA