Tabără internaţională de folclor, la Răscruci

Tabără internaţională de folclor, la Răscruci

În perioada 6-13 august 2017 este mare aglomeraţie la sediul Fundaţiei Culturale „Kallós Zoltán” din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, unde în fiecare an, pe timpul verii, au loc mai multe tabere pentru copii, tineri şi familişti.

În aceste zile, aici îşi desfăşoară activitatea Tabăra internaţională de muzică populară şi dansuri populare, aflată la ediţia a XXVI-a. Salutăm cu satisfacţie consecvenţa cu care fundaţia de pe Valea Someşului Mic organizează aceste întâlniri artistice estivale. Nu mai puţin de 200 de amatori ai folclorului original, din ţară şi de peste hotare, sunt prezenţi în această perioadă în incinta fundaţiei situată în apropierea şoselei naţionale Cluj-Napoca-Gherla.

Ca şi la ediţiile trecute, cei mai mulţi au venit din Ungaria, dar am găsit printre participanţi şi… japonezi, ei onorând an de an tabăra internaţinală de la Răscruci. Zilnic, timp de 8 ore, participan?ii se introduc în tainele muzicii şi dansurilor populare din zona Transilvaniei. De asemenea, oaspeţii participă la cursuri de jocuri populare şi instrumente muzicale (vioară, braci etc.). Cursurile sunt coordonate de specialişti din Cluj-Napoca, Gherla şi din comunele de pe Câmpie. În fiecare seară au loc şezători populare, acompaniamentul muzical fiind asigurat de tarafurile de muzică populară din zona Clujului şi a Gherlii. Cu această ocazie se desfăşoară adevărate schimburi de experienţă între gazde şi invitaţi.

Cei 200 de oaspeţi ai Taberei internaţionale de muzică populară şi dansuri populare de la Răscruci au vizitat în prima zi Muzeul de etnografie şi folclor „Kallós Zoltán”, iar până la data de 13 august 2017 vor efectua excursii documentare la instituţii şi obiective culturale şi istorice din Cluj-Napoca şi Gherla.

SZ.Cs.
ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*