Guvernul Tudose a modificat Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), printr-un proiect de ordonanță de urgență, adoptat în ședința de vineri. Munca la negru nu va mai fi considerată infracțiune, în schimb apar noi obligații pentru angajatori, se înăspresc amenzile și se introduce posibilitatea sistării activității respectivului angajator.
Draft-ul ordonanței de urgență prevede abrogarea art. 264 alin. 4, care spune că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă „infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Ordonanța introduce, în schimb, noi obligații pentru angajatori. Una dintre ele: „Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru”.
De asemenea, ordonanța introduce trei noi contravenții:
– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
– primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial – amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
Totodată, actul normativ introduce posibilitatea ca, pentru anumite contravenții (în mare, cele introduse acum de Executiv), inspectorul de muncă să dispună, ca sancțiune complementară, „sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului”.
guv.ro